Overslaan en naar de inhoud gaan

Erfgoed

De historische gebouwen, stolpboerderijen, kerken, dijken, kenmerkende dorpen en polders vertellen allemaal een klein stukje van de geschiedenis van Hollands Kroon. Ons cultureel erfgoed is voor veel inwoners iets om trots op te zijn, iets wat herinneringen oproept of waar men zich in kan herkennen. We willen dit erfgoed bewaren voor de toekomstige generaties.

Monumenten

In totaal telt onze gemeente 128 Rijksmonumenten. In het register van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed kunt u opzoeken of een pand benoemd is tot monument. Voor het restaureren of verbouwen van een monument heeft u meestal een omgevingsvergunning nodig. Maar bij gewoon onderhoud is dit niet nodig. Op de website van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed kunt u nalezen wanneer wel en wanneer geen omgevingsvergunning nodig is.

Monumentenlijst Hollands Kroon

Hollands Kroon is bezig met het opstellen van een gemeentelijke monumentenlijst van bijzondere gebouwen die representatief zijn voor het verhaal van Hollands Kroon. Hierdoor kunnen panden worden beschermd die niet de status van Rijksmonument hebben. Er is een uitgebreide inventarisatie gedaan in samenwerking met de historische verenigingen. De eigenaren van een kandidaat gemeentelijk monument zijn benaderd met de vraag of zij mee willen werken aan architectonisch en cultuurhistorisch onderzoek. Als op basis van dit onderzoek een positief advies komt, start de procedure van de aanwijzing tot gemeentelijk monument. Meer informatie leest u hierover in de Erfgoedverordening Hollands Kroon. Deze staat in het groene blok 'Zie ook'.

Gemeentelijke monumenten

Hieronder de gemeentelijke monumenten in gemeente Hollands Kroon met daarbij twee bijlagen. In een staat het collegebesluit en in de ander de 'redengevende omschrijving'. Elk aangewezen monument in Nederland heeft een redengevende omschrijving. Hierin staat hoe het monument is gewaardeerd op basis van vijf punten. De vijf punten zijn opgesteld zijn door de Rijksdienst cultureel erfgoed. Dit zijn:

  1. cultuurhistorische waarden,
  2. stedenbouwkundige waarden,
  3. architectuurhistorische waarden,
  4. gaafheid en kenbaarheid en
  5. zeldzaamheid.

Er wordt meestal ook een beschrijving gegeven van de buitenkant en in sommige gevallen ook een beschrijving van de binnenkant.

Dorpsstraat 146, Nieuwe Niedorp

Dorpsstraat 146 Nieuwe Niedorp
Dorpsstraat 146 Nieuwe Niedorp

Soort gebouw: school

Dorpsstraat 148, Nieuwe Niedorp

Dorpsstraat 148
Dorpsstraat 148 Nieuwe Niedorp

Soort gebouw: woonhuis

Dorpsstraat 197, Nieuwe Niedorp

Dorpsstraat 197
Dorpsstraat 197 Nieuwe Niedorp

Soort gebouw: woonhuis

Zuid Zijperweg 27, Wieringerwaard

Zuid Zijperweg 27
Zuid Zijperweg 27, Wieringerwaard

Soort gebouw: woonhuis

Contact

Voor meer informatie over de gemeentelijke monumentenlijst kunt u contact met ons opnemen.

Chat met Sophie

×
Chat met Sophie