Wieringermeerboerderijen

In de Wieringermeer is een type boerderij te vinden dat uniek is voor dit gebied: de Wieringermeerboerderij. Deze boerderijen zijn niet alleen kenmerkend voor het agrarische landschap, maar symboliseren ook het systematische ontwerp van de polder en de modernisering van de Nederlandse landbouw vanaf de jaren ’40.

Inventarisatie boerderijen 2025

De gemeente Hollands Kroon start een nieuw project om deze bijzondere boerderijen te inventariseren en te waarderen. Dit project helpt ons om een gedetailleerd overzicht te krijgen van de verschillende boerderijtypen en hun huidige staat. Door deze inventarisatie kunnen we in de toekomst mogelijk beleidsregels gaan maken om het behoud van deze waardevolle gebouwen te waarborgen zodat deze niet verdwijnen uit de Wieringermeer.

Veelgestelde vragen

Er wordt gestart met een uitgebreid archiefonderzoek door foto’s, bouwtekeningen en andere documenten op te zoeken en hierin te verdiepen. Onderzoekers gaan de boerderijen bezoeken en fotograferen vanaf de openbare weg. Dit gebeurt in samenwerking met Stichting MOOI Noord-Holland, de Vrije Universiteit Amsterdam en het Historisch Genootschap Wieringermeer. De inventarisatie vindt plaats van april tot en met juni 2025. Foto’s die zijn gemaakt tijdens deze inventarisatie worden niet openbaar gemaakt.

We willen graag meer inzicht krijgen in de bijzondere architectuur, stelselmatige bouw, de bouwstijl die is aangepast op het oorspronkelijke agrarisch gebruik en de authenticiteit van de boerderijen. Tijdens de inventarisatie worden daarom gegevens verzameld zoals de locatie, het type boerderij, de bouwstijl, de staat van onderhoud en eventuele historische bijzonderheden. Deze informatie helpt ons om een gedetailleerd overzicht te krijgen van de boerderijen in de Wieringermeer.

Er wordt niet gecontroleerd of er bijvoorbeeld een vergunning is aangevraagd bij eventuele verbouwingen. Het doel is namelijk niet om een controle uit te voeren maar om een inventarisatie te maken van de boerderijen.

De verzamelde gegevens worden gebruikt om een gedetailleerde kaart van de Wieringermeerboerderijen te maken. Daarnaast worden de gegevens geanalyseerd om beter beleid te kunnen maken voor het beheer en behoud van deze gebouwen. De informatie kan ook worden gebruikt om eigenaren te ondersteunen bij het aanvragen van subsidies voor onderhoud en restauratie.

Ja, bewoners zijn geïnformeerd over dit project via een brief. De onderzoekers zullen de boerderijen alleen vanaf de openbare weg fotograferen en zullen geen privéterrein betreden zonder toestemming. Als de onderzoekers zijn langs geweest ontvangen de bewoners nogmaals een brief in de brievenbus.

Heeft u bijzondere oude foto’s of verhalen over uw boerderij of andere boerderijen in de Wieringermeer? Wij ontvangen deze graag! U kunt uw bijdragen sturen naar wieringermeerboerderijen@mooinoord-holland.nl.

In 2021 startte de provincie Noord-Holland een vergelijkbaar project om alle stolpboerderijen in Noord-Holland in kaart te brengen. Onderzoekers vonden 4.846 stolpboerderijen en hebben ze op een kaart gezet. Er is één groot gebied zonder stolpboerderijen. Dat is logisch want de Wieringermeer heeft een heel eigen boerderijtype en dus zijn hier geen stolpen te vinden. De reden dat deze inventarisatie is gemaakt komt doordat er elk jaar gemiddeld 20 historische stolpen verdwijnen. 70 jaar geleden waren er nog ongeveer 10.000 stolpen te vinden in heel Noord-Holland.

Er zijn richtlijnen opgesteld voor gemeenten om de stolp en het erf in de toekomst beter te beschermen zodat dit type boerderij behouden blijft in het landschap. Het is aan elke gemeente zelf om te besluiten deze richtlijnen op te nemen als beleidsregels. Denk hierbij aan een sloopvergunning maar ook aan richtlijnen om het splitsen van de stolp naar meerdere woningen mogelijk te maken zodat de kosten voor onderhoud verdeeld kunnen worden over meerdere huishoudens. Daarmee wordt de instandhouding van de stolp gewaarborgd.