Jeugdzorg

Heeft u hulp of zorg nodig voor uw kind? Of heeft u problemen met de opvoeding van uw kinderen? Dan heeft u wellicht recht op hulp uit de Jeugdwet.

Wat kunt u zelf doen?

Als ouder heeft u vaak veel vragen en weet u het soms ‘even’ niet meer. Het is ook best ingewikkeld. U kunt dan mogelijk binnen uw eigen omgeving vragen om tips en/of hulp. Ook zijn er op het internet veel sites te vinden waar veel vragen wordt beantwoord. En waar u informatie, tips en trucs kunt lezen over opvoeden en opgroeien.
Een paar voorbeelden van websites zijn:

 • Opvoeden.nl: op deze site vindt u informatie over alle opvoedingsfases en over veel verschillende onderwerpen.
 • Jmouders.nl: op deze site vindt u veel informatie en tips met betrekking tot opvoeden en opgroeien.

U kunt met al uw vragen over hulp en zorg over uw kind (0 tot 18 jaar) terecht bij het wijkteam van Incluzio Hollands Kroon. 

In onze gemeente zijn er verschillende basisvoorzieningen. Deze zijn gratis en direct toegankelijk voor iedereen. Denk hierbij aan cursussen of inloopspreekuren over opvoeden en opgroeien.

Wijkteam Hollands Kroon

U kunt met al uw vragen over hulp en zorg over uw kind (0 tot 18 jaar) terecht bij het wijkteam van Incluzio Hollands Kroon. Bij het wijkteam werken professionele hulpverleners met veel ervaring in de zorg, opvoeden en opgroeien. Zij helpen u verder. De medewerker van het wijkteam zoekt samen met u en uw gezin naar een oplossing en biedt hulp. Is er meer gespecialiseerde zorg nodig? Dan kunnen de wijkteams terugvallen op verschillende zorginstellingen waar zij nauw mee samenwerken. Zo krijgt u de hulp die uw gezin nodig heeft. Neem contact op met het wijkteam.

Dan kunt u terecht bij het consultatiebureau. Het consultatiebureau verzorgt medische basiszorg en preventie bij alle kinderen van 0 tot 4 jaar. Ook is het consultatiebureau handig voor vragen die u misschien heeft over voeding, verzorging en slaapgedrag. De bezoeken aan het consultatiebureau zijn gratis. Afspraak maken? Tel. 088 – 010 0552.

Locaties consultatiebureaus:

 • Anna Paulowna
  Multifunctionele accommodatie De Ontmoeting
  De Verwachting 9
  1761 VM
  Anna Paulowna
 • Nieuwe Niedorp
  De Meet 5
  1733 AZ
  Nieuwe Niedorp
 • Middenmeer
  Poststraat 16
  1775 AW
  Middenmeer

Soms loopt een situatie in een gezin zo uit de hand, dat de veiligheid van een kind/jongere of de ouders, direct gevaar loopt, bel dan 112. Als u zich zorgen maakt over de veiligheid kunt u gebruik maken van de crisisdienst. U kunt tussen 9.00 en 17.00 uur bellen naar het wijkteam, telefoonnummer 088 – 321 5000. Buiten kantoortijden en in het weekend kunt u de integrale crisisdienst Jeugd bereiken via het telefoonnummer: 088 – 777 8887.

In Nederland hebben tussen de 200.000 en 230.000 personen te maken met ernstig of herhaald huiselijk geweld. Als u hiermee te maken krijgt, kunt u daar wat aan doen. Of het nu om jezelf gaat of om iemand anders. Of u nu vermoedens heeft, of het zeker weet. Uw zorgen delen is een belangrijke eerste stap. Wat kunt u in deze situatie doen? U kunt deze zorgen delen bij Veilig thuis. Veilig thuis is een organisatie waar u terecht kunt voor:

 • het melden van huiselijk geweld en kindermishandeling;
 • het krijgen van advies en zo nodig ondersteuning.

Veilig Thuis contactgegevens:

Website: www.veiligthuisnhn.nl. Op de website kunt u ook chatten met een medewerker.

Telefoon: 0800 – 2000
E-mail: info@huiselijkgeweldkopvannoordholland.nl.

Incluzio Hollands Kroon doet ook het Schoolmaatschappelijk Werk (SMW) op de basisschool. Elke basisschool heeft een vaste SMW-er. Wilt u meer informatie over het SMW? Kijk op de pagina van het SMW.

JOGG staat voor Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst. De JOGG-aanpak is een aanpak waarbij iedereen in Hollands Kroon zich inzet om de fysieke en sociale leefomgeving voor onze jeugd gezonder te maken. Denk aan gezond eten, genoeg water drinken, voldoende beweging en een goede nachtrust. Kinderen, jongeren, hun ouders en hun leefomgeving staan hierbij centraal.

Lokaal JOGG-netwerk

Er wordt gewerkt aan het opbouwen van een lokaal JOGG-netwerk; een klankbord- en stuurgroep. Deze groep maakt de plannen duidelijk. Daarnaast schrijven we een plan van aanpak waarbij alle opbrengsten en wensen voor Hollands Kroon verder worden uitgewerkt. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met JOGG regisseur Hollands Kroon Jessica Glasbergen,via Jglasbergen@teamsportservice.nl.

Wieringen en Wieringermeer

Om het maximale effect te halen richten we ons de eerste jaren op kinderen in de gebieden Wieringen en Wieringermeer. Binnen deze omgeving zijn er veel partijen en initiatieven gaande waardoor we mooie resultaten kunnen halen. Daarnaast zijn de overgewichtcijfers van kinderen uit deze gebieden wat hoger dan in de rest van de regio Noord-Holland Noord. De aandacht gaat vooral uit naar de leeftijden 0 tot 4-jarigen, 4 tot 12-jarigen en de ouders van deze kinderen. Uit onderzoeken blijkt dat kinderen van deze leeftijden nog erg flexibel in hun gedrag zijn. Daardoor kunnen zij makkelijk aangemoedigd worden om gezonde keuzes te maken.

Meer informatie vindt u op de website van JOGG.