Onderscheidingen aanvragen

Binnen de gemeente Hollands Kroon willen we inwoners, ondernemers of instellingen die zich op bijzondere wijze inzetten voor onze samenleving in het zonnetje zetten.

Kent u iemand die zich belangeloos inzet om de samenleving een betere plek te maken? Of weet u van een vereniging die bijvoorbeeld een 50-jarig jubileum binnen Hollands Kroon viert? Laat het ons dan weten.

U kent vast wel de Koninklijke Onderscheiding, ook wel bekend als ‘het lintje’. We hebben daarnaast de volgende onderscheidingen:

Verschillende onderscheidingen

Een Koninklijke onderscheiding is een erkenning voor persoonlijk bijzonder werk voor de samenleving. Dit kan vrijwilligerswerk zijn, maar ook een buitengewone prestatie tijdens betaald werk. Bijvoorbeeld in de wetenschap of sport. Wilt u iemand voordragen? Dat kan bij de gemeente waarin de persoon woont.

Hoe vraag ik een lintje aan?

Om een lintje voor iemand anders aan te vragen, vult u eerst het voorstelformulier Lintjes in. Verzamel zoveel mogelijk gegevens over het goede werk van uw kandidaat. Dit moet in de vorm van een digitale brief gemaakt op het briefpapier van de vereniging, stichting of bedrijf. Deze gegevens zijn belangrijk, want het helpt te bepalen of iemand een onderscheiding krijgt.

Het formulier en de aanvullende gegevens geeft u door via de knop ‘Koninklijke onderscheiding aanvragen‘ op deze pagina. Zodra de onderscheiding is toegekend, dan hoort u als eerste persoon dat het gelukt is. Dit kan wel een half jaar of zelfs langer duren!

 • Wilt u de onderscheiding tijdens een bijzondere gelegenheid laten uitreiken? Vraag het lintje 6 maanden van tevoren aan.
 • Wilt u de onderscheiding tijdens de lintjesregen laten uitreiken? Dan moet u voor 1 juli in het jaar voorafgaand aan de lintjesregen iemand voordragen. Aanvragen voor de uitreiking van 2025 kunt u insturen tot 1 juli 2024. Vanaf 1 juli 2024 tot 1 juli 2025 kunt u aanvragen doen voor de uitreiking van 2026.

Wanneer wordt het lintje uitgereikt?

Voor elke uitreiking wordt een mooi moment gekozen. Bijvoorbeeld:

 • tijdens de lintjesregen, op de laatste werkdag voor Koningsdag;
 • tijdens een andere bijzondere gelegenheid die te maken heeft met de reden voor het lintje (zoals een afscheid of jubileum).

Kunnen jongeren ook een lintje krijgen?

Aan jongeren tot 18 jaar reiken we jeugdlintjes uit. Meer informatie daarover vindt u hier: Meld jongeren aan voor jeugdlintje.

 1. Het gemeentelijk compliment wordt toegekend als blijk van waardering aan personen, die
  a. een bijzondere prestatie hebben geleverd of
  b. zich op een bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de gemeenschap van Hollands Kroon.
 2. Betrokkene moet van onbesproken gedrag zijn.
 3. Betrokkene onderscheidt zich duidelijk ten opzichte van anderen.
 4. Hij of zij is een voorbeeld voor de inwoners van Hollands Kroon.
 5. Voor wat betreft het bepaalde in lid 1 sub b geldt:
  a. de activiteiten hebben een actuele maatschappelijke waarde.
  b. de activiteiten zijn belangeloos verricht.

Hoe vraag ik een gemeentelijk compliment aan?

Aanvragen Gemeentelijk compliment

Het Jubileumschild wordt toegekend als blijk van waardering aan stichtingen en verenigingen op sociaal, maatschappelijk of cultureel gebied, die sinds de oprichting gevestigd zijn in Hollands Kroon en die 50 jaar bestaan of in een veelvoud van 25 jaar daarboven.

Hoe vraag ik een jubileum schild aan?

Aanvragen Jubileumschild