Toeristen- en forensenbelasting

Wij heffen jaarlijks toeristen- en forensenbelasting.

Toeristenbelasting

U betaalt toeristenbelasting aan de gemeente als u een verblijf verhuurt tegen betaling aan toeristen of andere bezoekers. Dit bedrag kan worden doorberekend aan de gast in de kosten voor de overnachting. In de aangifte geeft u het aantal gasten en overnachtingen door.

De voorwaarden zijn:

  • Uw gasten betalen voor de overnachting.
  • De gast staat niet in de basisregistratie personen (BRP) van deze gemeente ingeschreven.
  • U vermeldt de toeristenbelasting apart op de rekening aan uw gast.

Forensenbelasting

U betaalt forensenbelasting als u een gemeubileerde woning of stacaravan meer dan negentig dagen tot uw beschikking heeft. En als u niet bent ingeschreven in de gemeente Hollands Kroon. Het gaat er niet om of u de woning of stacaravan ook echt meer dan 90 dagen gebruikt. 

U moet forensenbelasting betalen omdat u gebruik kan maken van de voorzieningen van de gemeente. Als u forensenbelasting betaalt, hoeft u geen toeristenbelasting te betalen. Hier vindt u alle tarieven van de gemeentelijke belastingen. U hoeft niet zelf door te geven dat u forens bent en belasting moet betalen. Dit wordt door ons gecontroleerd.

Wij heffen toeristenbelasting omdat toeristen tijdens hun verblijf gebruik maken van de lokale voorzieningen.

Als u overnachtingen tegen betaling aanbiedt aan toeristen moet u hiervan aangifte doen en toeristenbelasting betalen. Wij berekenen de hoogte van uw aanslag. Dit doen we met de door u geleverde gegevens. De gemeenteraad stelt de tarieven vast.  Alle tarieven van de gemeentelijke belastingen vindt u op de pagina gemeentelijke belastingen.

Het nachtregister-document kunt u downloaden en bijhouden voor uzelf. Deze gebruikt u ook om te uploaden bij de aangifte voor toeristenbelasting. Wij hebben de namen van overnachters niet nodig. Deze kunt u verwijderen voordat u het document upload. Wij hebben alleen het aantal nachten en het aantal overnachters nodig.

U kunt bezwaar indienen bij de gemeente binnen zes weken na dagtekening van de aanslag.

Het belastingtarief voor toeristenbelasting is € 1,55 per persoon per nacht.

Wilt u de toeristenbelasting betalen in termijnen? Gebruik hiervoor het formulier automatisch betalen aanvragen.

U betaalt forensenbelasting als u een gemeubileerde woning of stacaravan meer dan negentig dagen tot uw beschikking heeft. Deze woning of stacaravan staat in Hollands Kroon en u bent niet ingeschreven in de gemeente Hollands Kroon. Het gaat er niet om of u de woning of stacaravan ook echt meer dan 90 dagen gebruikt. U moet forensenbelasting betalen omdat u gebruik kan maken van de voorzieningen van de gemeente. Als u forensenbelasting betaalt, hoeft u geen toeristenbelasting te betalen.

Hier vindt u alle tarieven van de gemeentelijke belastingen.