Geboorteaangifte

Met de geboorteaangifte zorgt u voor de officiële inschrijving van uw kindje. U geeft uw kindje aan in de gemeente waar het geboren is. Is uw kindje geboren in Hollands Kroon? Dan kunt u hier digitaal de geboorteaangifte doen. Wanneer er nog geen erkenning is gedaan tijdens de zwangerschap en u wilt erkennen bij geboorteaangifte, dan kan dit niet digitaal. U moet dit op het gemeentekantoor doen. Maak hiervoor een afspraak: tel. 088-321 000.

Geef de geboorte van uw kindje zo snel mogelijk door. Doe dit in elk geval binnen drie dagen na de geboorte. Is de derde dag een zaterdag, zondag of feestdag? Dan mag u de aangifte nog op de eerste werkdag erna doen. Klik hiervoor op de knop ‘Online geboorteaangifte (DigiD)’ op deze pagina. U logt in met DigiD en vult de gegevens in. Voor deze digitale geboorteaangifte heeft u een bewijs van een arts of verloskundige nodig. Zonder dit bewijs kunt u geen aangifte doen. Op het bewijs moet staan:

  • geboortedatum van het kind;
  • geboortetijd van het kind;
  • de naam van de moeder.

Wij maken een geboorteakte. Hierin staat waar uw kind is geboren en hoe het heet. Een afschrift (officiële kopie) van de gegevens ontvangt u via de post. Hierin staat ook het Burgerservicenummer (BSN) van uw kind.

De vader of moeder moet aangifte doen. Kan de vader of moeder niet? Dan moet de aangifte gedaan worden door:

  • iemand die bij de geboorte was;
  • of een bewoner van het huis waar het kind is geboren.

Aan een geboorteaangifte zijn geen kosten verbonden.