Het toen van nu: eerste bewoners Bollenstraat

Dit nieuwsbericht is verlopen.
29 augustus 2023, 15.53

Wist u dat de woningen aan de Bollenstraat in Kreileroord als eerste werden bewoond na de bouw van Kreileroord?  

Het vierde dorp

Al in 1949 werden plannen gesmeed voor een vierde dorp in de Wieringermeer. Maar na bodemonderzoek op de toekomstige locatie, kwam er pas in 1956 groen licht van de gemeenteraad.

Het dorp vond zijn plekje op de hoek van de Oosterterpweg en de Noorderkwelweg. Er werd door de raadsleden ook gediscussieerd over de naam van het vierde dorp. Raadslid F.J.A. van Dam (Katholieke Volkspartij) stelde de naam ‘Kreilerwoud’ voor. Toch bleef de meerderheid van de Raad kiezen voor ‘Kreileroord’. De naam verwijst naar het bos op deze locatie ten tijde van de vroege middeleeuwen.  

Eerste woningen

Op 8 mei 1956 ging de eerste paal de grond in. Op 21 januari 1957 betrokken de eerste 11 gezinnen hun huis aan de Bollenstraat. Een warm welkom werd gegeven door burgemeester F. Omta. De woningen waren eigendom van de gemeente en toegewezen aan de bewoners.  

In 1993 werd de Woningbouwstichting Wieringermeer opgericht, waarbij de woningbouwverenigingen van de andere dorpen samensmolten. De huizen in Kreileroord gingen over naar de nieuwe stichting. Het plan was dat het dorp ongeveer zo groot zou worden als Slootdorp met 1.400 inwoners, maar dat werd niet gehaald. De geplande 20 winkels, 3 kerken en 3 lagere scholen kwamen er niet. Tegenwoordig telt Kreileroord ongeveer 580 inwoners en 240 woningen.