Overal in Nederland zijn nog sporen in de bodem te vinden uit het verleden. Dit kunnen verkleuringen zijn in de grond doordat er vroeger een sloot is gegraven. Maar er kunnen ook tastbare voorwerpen zoals botmateriaal, munten of aardewerk worden gevonden. Deze vondsten geven waardevolle informatie en helpen om een beter beeld te vormen van de geschiedenis. Archeologie gaat over het opgraven, onderzoeken en bewaren van deze overblijfselen.
Erfgoed
Onze gemeente heeft een grote afwisseling in landschappen. Om de landschappelijke kwaliteit te bewaren en versterken kijken we bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen naar de geschiedenis van het gebied.
Al eeuwen zijn kerken een plek waar mensen uit alle lagen van de bevolking samen komen. Maar in deze tijd zijn er veel uitdagingen voor eigenaren van kerkgebouwen.
De historische gebouwen, stolpboerderijen, kerken, dijken, kenmerkende dorpen en polders vertellen allemaal een klein stukje van de geschiedenis van Hollands Kroon. Ons cultureel erfgoed is voor veel inwoners iets om trots op te zijn. Het roept herinneringen op. Mensen gaan zaken herkennen. We willen dit erfgoed bewaren voor de toekomstige generaties.
Oorlogsmonumenten zijn plaatsen waar mensen bijeenkomen om te herdenken en stil te staan bij onze vrijheid. Vrijwilligers in onze gemeente zetten zich elk jaar hier weer voor in. Op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei kunt u alle oorlogsmonumenten opzoeken.
Eigenaren van monumenten die de status van gemeentelijk monument hebben kunnen een aanvraag indienen voor een subsidie. Dit is een subsidie voor onderhouds- en restauratiewerkzaamheden aan een gemeentelijk monument.