Trouwen of geregistreerd partnerschap

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan? Dit regelt u online in de gemeente waar dit plaats gaat vinden. Wilt u trouwen in een andere gemeente? Regel uw aanvraag dan daar.

Voor het huwelijk of geregistreerd partnerschap moet u een melding maken. Dit doet u op deze pagina. Lees wel eerst goed waar u aan moet denken voordat u start met de melding.

Let op

Als u trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, doet u dit automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Kijk voor meer informatie op Rijksoverheid.nl.

Waar moet u aan denken voordat u start met de melding:

Locatie

 • Kies de locatie voor uw huwelijk of geregistreerd partnerschap ceremonie. U mag binnen Hollands Kroon bijna overal trouwen of een partnerschap aangaan. Dit kan op een eigen locatie zijn of op het gemeentehuis.
 • Kiest u voor een eigen locatie? Laat dan het formulier ‘Locatie huwelijk en partnerschapsregistratie’ invullen (Zie Downloads). Ook als u thuis in huis of in de tuin trouwt moet u dit formulier invullen. Wij kunnen dan beoordelen of de locatie geschikt is.
 • Deze aanvraag moet 6 weken voor de huwelijksdatum bij ons binnen zijn: trouwen@hollandskroon.nl.
 • Deze gekozen locatie geeft u aan bij de melding die u doet (Knop: ‘Digitaal huwelijk of geregistreerd partnerschap plannen’)

Trouwambtenaar

 • Kiest u een eigen trouwambtenaar en moet deze nog door de rechtbank beëdigd worden? Dan moet deze aanvraag minimaal 3 maanden voor de huwelijksdatum bij ons binnen zijn. Download het formulier ‘aanvragen trouwambtenaar voor een dag’ (zie Downloads). U kunt het formulier e-mailen naar trouwen@hollandskroon.nl.
 • Kiest u één van onze trouwambtenaren? Onze eigen trouwambtenaren vindt u nadat u heeft geklikt op de knop ‘Digitaal huwelijk of geregistreerd partnerschap plannen’. Onder het tabje ‘ambtenaren’ klikt u op een naam. U ziet dan de foto van de trouwambtenaar. Als u in de foto op het pijltje klikt vindt u onder het tabje ‘info’ het e-mailadres.
 • Maak een afspraak met de gekozen trouwambtenaar en e-mail ons de bevestiging van deze afspraak: trouwen@hollandskroon.nl.

Legitimatie

 • U mag als paar minimaal twee en maximaal vier getuigen in totaal hebben. U heeft een kopie nodig van de legitimatiebewijzen van de getuigen.

Datum melding trouwen of geregistreerd partnerschap

 • De melding doet u minimaal twee weken en maximaal één jaar voor de datum van het huwelijk of het partnerschap. Trouwt u in een andere gemeente? Regel uw aanvraag dan daar.

Betaling

 • Bij het doen van de digitale melding wordt de betaling gedaan met iDEAL. Mislukt de betaling dan wordt de melding afgebroken en wordt er geen dossier aangemaakt. De door u gewenste datum staat dan ook niet in onze agenda.

Na het doen van de melding:

 • Wanneer het hele dossier compleet is ontvangt u van ons een bevestigingse-mail met alle informatie.

Iedereen die trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat doet dit automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Wilt u dit niet of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met een notaris. Kijk op de website van de Rijksoverheid voor meer informatie.

Trouwen bij de gemeente wordt het burgerlijk huwelijk genoemd. Wilt u (ook) voor de kerk trouwen? Dan mag dit pas nadat uw burgerlijk huwelijk is gesloten.

Er zijn regels om te kunnen trouwen of om een geregistreerd partnerschap aan te gaan:

 • U en uw partner zijn allebei achttien jaar of ouder.
 • U mag niet al getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben. Dit geldt niet als het om een omzetting van een partnerschap naar een huwelijk gaat.
 • U mag niet trouwen met uw eigen kind, broer, zus, ouder, grootouder, kleinkind, halfbroer of halfzus.
 • Staat u onder curatele? Dan heeft u toestemming nodig van de curator of kantonrechter.
 • U mag niet gedwongen worden om te trouwen.
 • U mag niet trouwen om een verblijfsrecht in Nederland te krijgen.
 • Let op: Een huwelijk wordt in elk land erkend. Bij een geregistreerd partnerschap is dat niet altijd het geval. Dit kan tot problemen leiden bij rechtshandelingen in het buitenland. Vooral bij partners waarbij één of beiden niet in Nederland geboren zijn. Het verstandig om dit na te vragen bij de ambassade of het consulaat van het land waar u vandaan komt.

Gratis trouwen

Kosteloos huwelijk of partnerschap? Dit is alleen mogelijk op dinsdagmorgen om 9.00 en 9.15 uur. Maximaal 4 getuigen, geen gezelschap.

De tarieven gelden voor maandag tot en met vrijdag tussen 9.30 en 17.00 uur.

  Let op! Huwelijks-leges Kosten trouw-ambtenaar (Babs) Totaal
Huwelijk/partnerschap zonder toespraak Met gezelschap, zonder toespraak, geen eigen locatie, geen keuze trouwambtenaar € 237,40 €0 € 237,40
Huwelijk/partnerschap met toespraak Met gezelschap, met toespraak, keuze trouwambtenaar, keuze locatie. Kosten locatie hangt van de locatie af. € 237,40 € 160,20 € 237,40 +
€ 160,20
Buiten deze dagen en uren Kosten locatie hangt van de locatie af. € 237,40 € 225,- € 237,40 +
€ 225,-
Trouwambtenaar eenmalig Trouwambtenaar is al wel beëdigd. € 237,40 € 29,70 € 237,40 +
€ 29,70
Trouwambtenaar eenmalig Trouwambtenaar is nog niet beëdigd € 237,40 € 237,40 € 237,40 +
€ 237,40
Getuige gemeente       € 59,- per getuige
Trouw-/partnerschap boekje Is niet verplicht     € 17,80

Kosten annuleren huwelijk

Wanneer een afspraak voor een huwelijk / partnerschapsregistratie wordt geannuleerd, kunnen kosten in rekening worden gebracht.

 • Tot een week voor het geplande huwelijk een bedrag van € 61,-.
 • Binnen één week voor het geplande huwelijk een bedrag van € 191,70.

Willen jullie annuleren, neem dan contact met ons op.

Kosteloze huwelijken/geregistreerde partnerschappen

Bij een gratis huwelijk/geregistreerd partnerschap mogen alleen uw getuigen bij de ceremonie in het gemeentehuis zijn. Dit zijn minimaal twee en maximaal vier getuigen. Minimaal één persoon (uzelf of uw partner) moet woonachtig zijn in de gemeente Hollands Kroon als u kiest voor een kosteloos huwelijk/geregistreerd partnerschap. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op.

Dieren

(Huis)dieren zijn niet toegestaan bij de ceremonie. Uitgezonderd zijn hulphonden.