Archeologiefolder over één van de oudste kerken van Hollands Kroon, de Michaëlskerk in Oosterland
Op woensdagavond 16 oktober vond in ’t Kerkhuys in Spanbroek de feestelijke presentatie plaats van nieuwe archeologiefolders. Ook over de Michaëlskerk in Oosterland is een folder gemaakt. De folders zijn bedoeld om meer inzicht te geven in wat er allemaal heeft afgespeeld in onze regio. Maar ook waarom archeologisch onderzoek belangrijk is.
Historisch monument voor Wieringen
Wethouder Robert Leever nam de folder van de Michaëlskerk officieel in ontvangst. Hij benadrukte het belang van het behoud van dit cultureel erfgoed en prees de toegankelijkheid van de nieuwe folders.
De Michaëlskerk is een belangrijk historisch monument voor Wieringen en met deze folder kunnen we de rijke geschiedenis doorgeven aan toekomstige generaties.
Robert Leever
De folder over de Michaëlskerk is samengesteld door Ledmia Baghdadi, stagiaire bij Archeologie West-Friesland. Naast de Michaëlskerk zijn ook andere folders beschikbaar die verschillende historische locaties in de regio belichten.
Een belangrijk herkenningspunt in Oosterland en omgeving
De Michaëlskerk is een van de oudste kerken van onze gemeente. Door de grote omvang en de hoge ligging is de tufstenen kerk een belangrijk herkenningspunt in het landschap. Zowel de kerk als de toren zijn sinds 1972 beschermd als rijksmonument. De kerk heeft in de periode van 1838 tot 1995 meerdere restauraties ondergaan, waarbij elke keer een deel van de geschiedenis is blootgelegd.
Meer leren over de fascinerende geschiedenis van de gemeenschap op Wieringen
Tijdens restauratiewerkzaamheden zijn er meerdere archeologische opgravingen in en om de kerk uitgevoerd. Deze opgravingen leverden waardevolle informatie op over de bouwgeschiedenis en de ontwikkeling van de kerk. Zo werden sporen van een houten voorganger van de huidige tufstenen kerk gevonden. Dat gaf nieuwe inzichten op de middeleeuwse christelijke gemeenschap op Wieringen. Ondanks de rijke vondsten zijn de verzamelde gegevens tot nu toe grotendeels ongepubliceerd gebleven. Dankzij deze nieuwe folder kunnen geïnteresseerden nu meer leren over deze fascinerende geschiedenis.
Wilt u de digitale folder lezen? Dat kan!
De digitale versie van de folder is nu beschikbaar via onze website. Bezoek ook de website Archeologie West-Friesland om de andere folders te bekijken en meer te ontdekken over archeologie in de regio.