Open Monumentendag 2024

Op zaterdag 14 en zondag 15 september 2024 openen duizenden monumenten in Nederland hun deuren. Ook in Hollands Kroon doen we hier al enkele jaren aan mee! Iedereen is van harte welkom tijdens dit weekend een kijkje te nemen in de monumenten die worden opengesteld.

Deelnemende locaties gezocht

Bent u eigenaar van een monument en wilt u ook meedoen tijdens het monumentenweekend in 2024? Dan kunt u zich nu opgeven. De deelnemende gebouwen zetten we in het programmaboekje met achtergrondinformatie over de gebouwen en andere historische hoogtepunten in Hollands Kroon. Daarnaast gaan we verschillende fietsroutes maken.

Om mee te doen met de Open Monumentendag hoeft uw historische woning, molen, watertoren, gemaal, schip of museum geen monumentale status te hebben. Ook gebouwen met een bijzonder historisch verhaal kunnen meedoen. De deelnemers leveren allen een belangrijke bijdrage aan het laten zien van de geschiedenis en het erfgoed in onze gemeente.

Activiteiten

We zijn ook opzoek naar leuke activiteiten zoals een rondleiding, vaartocht, tentoonstelling, demonstratie, workshop of muzikale voorstelling voor de bezoekers van Open Monumentendag. Is er iets in uw gebouw, monument of museum te zien of doen? Laat het ons weten!
Kunt u een leuke activiteit verzorgen maar heeft u nog geen plaats dan komen we ook graag met u of uw dansgroep, koor of stichting of vereniging in contact.

Organisatie

De afgelopen twee jaar heeft de gemeente Hollands Kroon in samenwerking met een groep vrijwilligers de organisatie van Open Monumentendag opgepakt. Dit is het Comité OMD Hollands Kroon. Wilt u ook meedenken en meewerken in de organisatie van dit unieke weekend? We kunnen u hulp goed gebruiken. Meld u aan voor het comité door een mail te sturen naar erfgoed@hollandskroon.nl.

Terugblik 2023

Op 9 en 10 september 2023 waren er meer dan vijftig locaties geopend tijdens Open Monumentendag en waren er vijf interessante fietsroutes uitgestippeld. Bekijk de folder van 2023 of het gehele programma.