Rijbewijs aanvragen of verlengen

Woont u in Hollands Kroon? Dan kunt u hier uw rijbewijs aanvragen. Dit kan op twee manieren: digitaal bij het RDW of bij de gemeente.

Online aanvragen bij de RDW

Heeft u al een Nederlands rijbewijs en wilt u die verlengen of uitbreiden met een categorie? Dat kan volledig online via de website van de RDW. Wat de voorwaarden hiervoor zijn leest u op de website van het RDW.

Na twee werkdagen krijgt u een e-mail dat uw rijbewijs klaar ligt. Maak telefonisch een afspraak om uw rijbewijs op te halen op het gemeentekantoor in Anna Paulowna. Maak een afspraak: tel. 088-321 5000.

Aanvraag bij de gemeente

Bent u geslaagd voor uw rijexamen? Wilt u uw rijbewijs verlengen of uitbreiden met een categorie? Dan komen wij bij u langs. De afspraak bereidt u alvast digitaal voor. U vult uw gegevens in en betaalt de kosten voor uw rijbewijs via iDEAL. Daarna bepaalt u de datum en een tijdsvak wanneer wij bij u langs komen. Dit kan thuis zijn of op een andere locatie in Hollands Kroon. Tijdens onze afspraak aan huis zet u uw handtekening en levert u een pasfoto in.

Heeft u hulp nodig bij het maken van een afspraak? Bel dan met ons via telefoonnummer 088-321 5000.

Veelgestelde vragen rijbewijs

Als u al een rijbewijs heeft en deze verloopt, kunt u deze ook digitaal bij de RDW verlengen. U krijgt twee werkdagen na de aanvraag een e-mail dat uw rijbewijs klaar is. Daarna maakt u een afspraak met ons om uw rijbewijs op te halen. Maak een afspraak: tel. 088-321 5000.

Om op deze manier uw rijbewijs aan te vragen moet u wel aan een paar voorwaarden voldoen. Deze leest u op de website van de RDW. Ook staan op die website de fotografen waar u een digitale pasfoto kan laten maken.

Een rijbewijs vernieuwen of vervangen doet u bij de gemeente waar u staat ingeschreven.

 1. Check op uw rijbewijs wanneer deze verloopt.
 2. Ga naar de knop ‘Afspraak voorbereiden rijbewijs aanvraag’.
 3. Log in met DigiD.
 4. Vul het formulier in.
 5. Kies een dag en tijdvak
 6. Betaal met iDEAL.
 7. U ontvangt een bevestigingsmail met datum en tijdvak van ampgroep.com. Via die mail kunt u de afspraak ook aanpassen.
 8. Op de gewenste dag komt een medewerker van Hollands Kroon bij u langs. Heeft u een afspraak aan de balie gemaakt? Kom dan naar de gemeentebalie in Anna Paulowna.
 9. Houdt uw pasfoto en oude documenten bij de hand.
 10. Hierna duurt het ongeveer zeven werkdagen tot het nieuwe document klaar is. U ontvangt apart een e-mail van onze bezorgdienst AMP voor het maken van een afspraak om uw document te laten bezorgen.

Product Kosten
Rijbewijs € 51,11
Rijbewijs met spoedaanvraag extra kosten € 39,65
Gezondheidsverklaring CBR € 44,50

Aanvraag via de RDW

Heeft u uw rijbewijs online aangevraagd via de RDW? Dan ontvangt u na twee dagen een e-mail dat uw rijbewijs klaar is. Daarna maakt u een afspraak met ons om uw rijbewijs op te halen op het gemeentekantoor in Anna Paulowna. De afspraak maakt u telefonisch: tel. 088-321 5000.

Aanvraag bij u thuis of aan de balie

Nadat uw aanvraag is afgerond bij u thuis of aan de balie wordt het document gemaakt. Dit duurt ongeveer zeven tot tien werkdagen. Als het rijbewijs klaar is ontvangt u een e-mail van AMP om een afspraak te maken. Onze bezorgdienst brengt het rijbewijs gratis bij u thuis of op een andere locatie in Nederland. Behalve op de waddeneilanden. Als het rijbewijs wordt bezorgd, moet u zelf aanwezig zijn.

Heeft u het rijbewijs sneller nodig? Vraag uw rijbewijs dan met spoed aan. Maak hiervoor telefonisch een afspraak, tel. 088-321 5000. Als u het rijbewijs vóór 12.00 uur aanvraagt, kunt u het meestal de volgende werkdag bij ons ophalen.

Voor een spoedaanvraag betaalt u € 39,65 extra.

Hoe lang een rijbewijs geldig is, hangt af van hoe oud iemand is op het moment dat hij of zij het rijbewijs aanvraagt.

Leeftijd Geldigheid rijbewijs
Jonger dan 65 jaar 10 jaar
Tussen de 65 en 70 jaar tot de 75e verjaardag
Tussen de 70 en 75 jaar 5 jaar
Ouder dan 75 jaar maximaal 5 jaar geldig

Beginnersrijbewijs

Uw eerste rijbewijs (beginnersrijbewijs) is vijf jaar geldig. Uw leeftijd maakt dan niet uit.

 • een afspraak;
 • uw oude rijbewijs of als u die nog niet heeft een ander identificatiebewijs zoals paspoort of ID-kaart;
 • een kleurenpasfoto die voldoet aan de pasfoto eisen;
 • afhankelijk van uw leeftijd en gezondheidstoestand moet u eventueel een medische keuring laten doen; in dat geval heeft u ook een gezondheidsverklaring nodig;
 • bij verlies of diefstal van uw oude rijbewijs heeft u een vermissingsverklaring nodig. Zie ‘Rijbewijs verloren of gestolen’.

 • Meld het verlies van uw rijbewijs bij de RDW. Doe dit zo snel mogelijk. U heeft hiervoor DigiD nodig.
 • Heeft u geen DigiD? Download dan een ‘Verklaring van vermissing’, vul hem in en stuur hem op naar RDW. Deze verklaring en het verzendadres staat op de website van het RDW onder het kopje ‘Zo vraagt u een rijbewijs aan als u in het buitenland woont’.
 • U vraagt een nieuw rijbewijs aan.
 • Vindt u uw rijbewijs terug? Lever deze dan in bij de gemeente. Dit oude rijbewijs is namelijk niet meer geldig als u al een nieuwe heeft.
 • Uw rijbewijs verloren in het buitenland? Doe dan aangifte bij de politie ter plaatse.

In sommige gevallen moet u een gezondheidsverklaring aanvragen. Soms heeft u daarvoor ook een medische keuring nodig.

Gezondheidsverklaring

Wanneer heeft u een gezondheidsverklaring nodig?

 • u heeft een beperking;
 • u bent 75 jaar of ouder;
 • u wilt een rijbewijs aanvragen voor vrachtwagen of bus.

Het CBR beoordeelt of u lichamelijk en geestelijk gezond bent om een auto of ander motorvoertuig te besturen. Een gezondheidsverklaring vult u bij voorkeur online in via Mijn CBR. Een online ingevulde verklaring wordt sneller verwerkt dan een papieren versie.
Let op: Voor het regelen van uw verklaring via Mijn CBR heeft u DigiD en iDEAL nodig.

Lukt  dit niet of vult u de verklaring liever op papier in? Maak dan een afspraak om een formulier bij ons op te halen. Een afspraak maakt u telefonisch via tel. 088-321 5000. U kunt alleen met pin betalen.

Houd rekening met een verwerkingstermijn bij het CBR van vier maanden.

Kosten

Het formulier ‘Gezondheidsverklaring’ kost € 44,50.

Medische keuring

Wanneer heeft u een medische keuring nodig?

 • U bent 75 jaar of ouder;
 • U wilt een rijbewijs voor vrachtwagen of bus aanvragen of verlengen (rijbewijzen C, CE, C1, C1E, D, DE, D1, D1E).

Als u een vrachtwagen of bus bestuurt, keurt een bedrijfsarts of arbo-arts u. Als u ouder bent dan 75 jaar mag een huisarts de keuring ook doen. Een medewerker van het CBR beoordeelt de uitslag van de medische keuring.

Heeft u bij 1 of meer vragen van uw eigen verklaring over uw gezondheid ‘ja’ ingevuld? Ook dan is onderzoek door een arts nodig. De arts zet een aantekening op uw eigen verklaring.

Heeft u de keuring doorlopen, dan stuurt de keuringsarts of uzelf het formulier naar het CBR. Vanuit het CBR krijgt u een brief waarin dat u bent goedgekeurd. Na ontvangt van deze brief kunt u een afspraak maken voor de aanvraag van een nieuw rijbewijs. 

Als je nog geen 18 jaar bent heb je een begeleiderspas nodig om te mogen rijden. Op deze begeleiderspas komen de namen te staan van coaches die jij zelf hebt gekozen. Zij begeleiden jou tot je 18e verjaardag tijdens het autorijden.

Kijk voor meer informatie op de website van de RDW: Begeleiderspas aanvragen

Lees hier meer informatie over het beginnersrijbewijs.

Bent u geslaagd voor een nieuwe categorie? Bijvoorbeeld voor uw motorexamen, terwijl u al een autorijbewijs heeft? Vraag dan een nieuw rijbewijs aan. Op uw nieuwe rijbewijs komt de nieuwe categorie erbij. U mag pas met uw motor rijden als u uw nieuwe rijbewijs heeft ontvangen.

Voor het omwisselen van een buitenlands rijbewijs heeft u nodig:

 • een afspraak, maak deze telefonisch tel. 088-321 5000;
 • uw buitenlandse rijbewijs;
 • een kleurenpasfoto die voldoet aan de pasfoto eisen. Tijdens de afspraak vragen wij om één goed gelijkende kleurenpasfoto;
 • uw geldige legitimatiebewijs (paspoort, identiteitskaart);
 • u betaalt tijdens de afspraak met pin. De kosten zijn € 51,11.

Wij sturen uw rijbewijs naar de RDW. Deze doet de beoordeling. Wanneer de RDW geen bijzonderheden tegenkomt duurt de aanvraag 3 weken.

Let op: U maakt zelf de keuze of u blijft rijden tijdens de aanvraag. U mag in een voertuig rijden als u hiervoor een geldig rijbewijs heeft. Wordt u als bestuurder door de politie gestopt, dan moet u uw rijbewijs kunnen laten zien. De politie kan een boete geven als u dit niet kunt. De kans dat de politie u stopt is klein als u zich aan de verkeersregels houdt. Gebeurt dit toch (bijvoorbeeld bij een verkeerscontrole)? Dan kan de politie bij de RDW navragen of er een omwisselingsaanvraag is gedaan en of u een geldig rijbewijs heeft ingeleverd. De kans op een boete is daarom klein, maar wel aanwezig. Het is aan u om dit risico wel of niet te nemen. Heeft u een geldig rijbewijs ingeleverd en een verzekering afgesloten? Dan bent u gewoon verzekerd. Ook al kunt u het rijbewijs niet laten zien. Neem voor meer informatie contact op met uw verzekeraar.

Kijk voor meer informatie op de website van het RDW.

Dat doe je op dezelfde manier als een eerste rijbewijs. Klik op de knop ‘Afspraak voorbereiden’.

Meer informatie over het trekkerrijbewijs vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Is uw rijbewijs beschadigd? Vraag dan een nieuw rijbewijs aan. Geldt een medische beperking of een zwaardere categorie voor uw rijbewijs? Dan is het vervangende rijbewijs tot dezelfde datum geldig als uw oude rijbewijs.

Sinds 1 juli 2023 kunt u uw rijbewijs gebruiken om online in te loggen met DigiD. Uw rijbewijs moet dan wel op de achterkant een ID-beeldmerk hebben. Het is niet verplicht om het rijbewijs te gebruiken om in te loggen met DigiD.

 • Rijbewijzen afgegeven vóór 1 juli 2023
  Heeft u voor 1 juli 2023 een rijbewijs ontvangen met een ID-beeldmerk op de achterkant? Dan kunt u zelf een pincode aanvragen via DigiD. Zodra u deze pincode heeft ontvangen is het mogelijk om deze inlogfunctie te gaan gebruiken.
 • Rijbewijzen afgegeven na 1 juli 2023
  Als u na 1 juli 2023 een nieuw rijbewijs ontvangt, krijgt u kort daarna een brief van DigiD. In deze brief staat een pincode. Met die code kunt u de inlogfunctie van uw rijbewijs activeren. Zo maakt u het rijbewijs geschikt om in te loggen met DigiD.

Heeft u uw rijbewijs aangevraagd bij het RDW? Dan ontvangt u na twee dagen een e-mail dat uw rijbewijs klaar is. Daarna maakt u een afspraak met ons om uw rijbewijs op te halen op het gemeentekantoor in Anna Paulowna, Burgemeester Mijnlieffstraat 1. De afspraak maakt u telefonisch: tel. 088-321 5000.