Vuurwerk: veiligheid en overlast

Dit nieuwsbericht is verlopen.
13 december 2023, 12.27

De feestdagen en het nieuwe jaar staan voor de deur. Veel inwoners van Hollands Kroon vieren oud & nieuw graag met vuurwerk. Uiteraard willen we een feestelijke en veilige jaarwisseling. Daarom wordt er weer extra handhaving ingezet om te zorgen voor zo min mogelijk vuurwerkoverlast.

Meld vuurwerkoverlast anoniem via Fixi!

Zonder uw meldingen kunnen onze BOA’s en de politie niet handhaven. Help ons en meld vuurwerkoverlast via Fixi. Dat kan anoniem. Uw meldingen zijn nodig om in kaart te brengen op welke plekken in de gemeente vaker sprake is van vuurwerkoverlast. Daar gaan de BOA’s en politie actief handhaven. Alleen op deze manier kunnen we vuurwerkoverlast aanpakken.

Onze BOA’s en politie gaan niet op een enkele melding af. De overlastgevers zijn dan vaak al gevlogen. Omdat de prioriteit van onze BOA’s bij het handhaven op vuurwerkoverlast ligt, krijgt u niet altijd een terugkoppeling op uw melding. Denk daarom niet: het heeft toch geen zin om te melden. Dat heeft het absoluut wel! Zonder uw meldingen, kunnen wij niet effectief handhaven.

In december ligt de prioriteit van onze BOA’s op het handhaven van vuurwerkoverlast. Hierdoor kan het zijn dat een reactie op andere Fixi-meldingen langer op zich laat wachten.

Heeft u informatie over handel en/of opslag van verboden vuurwerkexplosieven? Meld dit bij de politie via 0900-8844. Dat kan ook via Meld Misdaad Anoniem (0800-7000).

Heeft u geen internet en wilt u vuurwerkoverlast melden?

Bel naar ons via 088 321 5000 en geef uw melding aan ons door.

Waar & wanneer mag u vuurwerk afsteken

Het afsteken van vuurwerk is alleen toegestaan vanaf 31 december 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur. Ook komend oud & nieuw stellen wij geen vuurwerkvrije zones in. Wij vragen u wel: steek geen vuurwerk af in de nabijheid van een dierentuin, hertenkamp of dierenopvang. De dieren ervaren hiervan veel stress. Het is niet toegestaan om (illegaal) vuurwerk in de dagen voor en na oud & nieuw af te steken.

Steek vuurwerk veilig af

Ieder jaar zijn er helaas ongelukken met vuurwerk. Onjuist gebruik van vuurwerk kan leiden tot verwondingen, brandwonden en in sommige gevallen zelfs tot blijvend letsel. Daarom is het van groot belang om veilig en verantwoordelijk om te gaan met vuurwerk.

Verantwoordelijkheid van ouder/verzorger

Vuurwerk heeft de nodige aantrekkingskracht op kinderen. Bij meldingen van vuurwerkoverlast blijkt vrijwel altijd dat de daders minderjarige kinderen zijn. Als ouder/verzorger heeft u de verantwoordelijkheid dat uw kind de regels voor het gebruik van vuurwerk naleeft. Alle ouders/verzorgers van kinderen die afgelopen jaar 12 zijn geworden en in Hollands kroon wonen, krijgen komende week een brief hierover.

Alle informatie over vuurwerk & carbid schieten op onze website

Op onderstaande link staat alle informatie over het kopen en afsteken van vuurwerk. Daar is ook informatie te vinden over het carbid schieten (helemaal onderaan).

Lees verder op onze website.