Doorfietsroute Noordkop, denkt u mee?

Dit nieuwsbericht is verlopen.
2 oktober 2023, 11.29

De gemeenten Texel, Den Helder, Hollands Kroon en Schagen werken samen met de provincie Noord-Holland aan een doorfietsroute. De route begint op Texel en gaat via Den Helder, Anna Paulowna en Schagen richting Alkmaar en Heerhugowaard. Dit doen wij om onze regio nu en in de toekomst veilig bereikbaar te houden voor de fietser.

Wat zijn doorfietsroutes?

Doorfietsroutes zijn aantrekkelijke en veilige fietsroutes die op elkaar aansluiten. Dit is veiliger voor alle gebruikers van het fietspad, maar ook voor de mensen die eromheen wonen. Of je nu lang of kort gaat fietsen, een doorfietsroute helpt de fietser tijdens de reis. Naast veiligheid en aantrekkelijkheid, kijken we ook naar wat er nog meer beter kan. Soms kan bijvoorbeeld comfort, directheid en samenhang nog beter. Op een doorfietsroute kunnen fietsers veilig en met plezier van A naar B fietsen. Zo krijgen ze bijvoorbeeld veel voorrang.

Hoe komen we tot een goed resultaat?

Voor de doorfietsroute in de Noordkop hebben we in 2019 onderzocht welke verschillende doorfietsroutes er gewenst zijn. Hierdoor is bepaald waar de nieuwe doorfietsroute komt te liggen. De doorfietsroute bestaat grotendeels uit bestaande fietspaden.

Om aan de eisen van een doorfietsroute te voldoen moeten we die verbeteren. Ook wordt er onderzoek gedaan naar nieuwe fietsverbindingen. Dit om één doorfietsroute te krijgen. Hierbij wordt rekening gehouden met:

  • gebiedsontwikkeling;
  • leefomgeving;
  • overige verkeersdeelnemers;
  • bereikbaarheid;
  • eigendomsgrenzen;
  • natuur;
  • kosten;
  • kabels en leidingen. 

Om tot een goed ontwerp voor de doorfietsroute te komen is er samenwerking nodig. Dit gebeurt tussen de provincie, gemeenten, belangenorganisaties, (toekomstige) fietspadgebruikers en aanwonenden.

Hoe kunt u ons helpen?

Heeft u weleens problemen op de fietsroutes die er nu zijn? Of heeft u ideeën hoe de fietsroutes beter kunnen? Laat het ons weten via de online-enquête, de online-kaart of tijdens de inloopavond. U kunt alle informatie vinden op DenkMee. Door mee te doen helpt u om een fijne doorfietsroute te maken.