126 Junior Klimaatcoaches in Hollands Kroon ontvangen diploma 

22 april 2024, 13.34

De afgelopen weken hebben 126 kinderen in de gemeente Hollands Kroon zich ingezet om samen aan de slag te gaan voor een beter klimaat. Kinderen in de leeftijd van 7 tot 12 jaar ontdekten op speelse wijze met weekchallenges, puzzels, spelletjes en geheime post hoe zij zelf kunnen bijdragen aan een beter klimaat. Vorige week ontvingen zij hun diploma. Zij mogen zich nu officieel Junior Klimaatcoach noemen.

Een goede daad voor het klimaat 

Het educatieve project Junior Klimaatcoach is bedoeld voor scholen, scoutinggroepen en BSO’s. In onze gemeente kunnen zij zich gratis aanmelden voor dit programma. Ze starten bij de basis. ‘Wat is klimaat eigenlijk?’ Vervolgens gaan zij aan de slag met verschillende thema’s als biodiversiteit, water, spullen en vervoer.

We stellen vragen als ‘hoe ziet jouw tuin eruit? Heb je veel stenen of juist veel groen? Hoe ga jij normaal gesproken naar school? Met de fiets of met de auto? En waarom doe je dat? Hoeveel speelgoed heb jij thuis waar je niet meer mee speelt? En wat doe je daar vervolgens mee?’ In 4 weken tijd leren zij hoe zij zich kunnen inzetten voor een beter klimaat.  

Bekijk onderstaande video voor een impressie van het project.

Speelgoedbank 

Groep 5a van Kindcentrum op de Elft in Hippolytushoef heeft veel geleerd van dit project. “We zijn gaan kijken hoeveel speelgoed we thuis hebben dat niet meer gebruikt wordt. Dat willen we als klas gaan inzamelen en naar de speelgoedbank brengen. Zo hebben kinderen die het minder breed hebben er ook wat aan.” – vertelt juf Laura van der Laan. Leerling Jill vertelt dat zij voorheen altijd met de auto naar school ging, maar sinds Junior Klimaatcoach steeds vaker de fiets pakt. “Goed voor de natuur, maar ook goed voor mijn gezondheid”. 

Broertje van Junior Energiecoach 

Junior Klimaatcoach is ontstaan na het succes van Junior Energiecoach waarin kinderen op speelse wijze leren hoe zij kunnen besparen. Kinderen worden benoemd tot Junior Energiecoach en de portemonnee van ouders blijft een beetje voller. 

Aanmelden volgende editie 

Bent u leerkracht, pedagogisch medewerker of (scouting)leider en lijkt het u leuk om mee te doen aan de volgende editie? Kijk dan op Een goede daad voor het klimaat, Junior Klimaatcoach of Bespaar energie én geld met het spel Junior Energiecoach.