Starterslening

U heeft een eerste woning op het oog, maar uw inkomen is te laag voor de hypotheek. Weg droom? Hoeft niet! De starterslening kan helpen bij het mogelijk maken van de aankoop van uw eerste huis.

De starterslening is een lening. Daarmee kunt u nét een beetje extra lenen voor het kopen van uw eerste woning.  Het vult het verschil aan tussen de prijs van het huis en de hypotheek bij de bank. Hierdoor wordt dat ene speciale huis tóch mogelijk. De starterslening is een extra hypotheek boven op uw gewone hypotheek. De starterslening heeft goede voorwaarden. Zo betaalt u de eerste drie jaar geen maandlasten. En de starterslening voldoet altijd aan de voorwaarden van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Veelgestelde vragen starterslening

De aanvraag voor een starterslening bestaat uit twee delen.

 1. Eerst vraagt u ons om toestemming. U kunt de starterslening aanvragen via het formulier “Aanvragen starterslening”. Een kopie van de voorlopige koopovereenkomst, van de woning waarvoor u de starterslening wilt aanvragen is hierbij verplicht. Wij kijken of u voldoet aan de voorwaarden. Als dat het geval is geven wij u een toewijzingsbrief. Voldoet u niet aan de voorwaarden? Dan krijgt u een afwijzingsbrief.
 2. Met de toewijzingsbrief kunt u de starterslening aanvragen bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn). Voer uw gegevens in op svn.nl/leningzoeker. SVn beoordeelt vervolgens of de lening op basis van een financiële beoordeling aan je wordt verstrekt. Bij een negatief financieel advies gaat de aanvraag niet door. Bij een positief advies ontvangt u een offerte voor de starterslening.

Heeft u vragen over het aanvraagproces of de lening? Neem dan contact op met SVn. Heeft u vragen over de voorwaarden van de starterslening? Of wilt u weten of er nog geld beschikbaar is? Neem dan contact met ons op.

 

 1. U bent minimaal 18 jaar oud en verblijfsgerechtigd in Nederland.
 2. U kunt de starterslening maar één keer aanvragen, wanneer u uw eerste woning koopt.
 3. De looptijd van de starterslening is 360 maanden.
 4. De rentevaste periode is 180 maanden.
 5. De starterslening heeft altijd de bescherming van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).
 6. De starterslening is maximaal € 35.000,- óf 20% van de koop(aanneem)som plus eventuele verbeter- of meerwerkkosten. Wij rekenen met het laagste bedrag van deze twee.
 7. U kunt de starterslening gebruiken voor nieuwbouwwoningen en bestaande woningen in Hollands Kroon.
 8. Het minimale leenbedrag voor de starterslening is € 2.500,-.
 9. Het maximale leenbedrag voor de starterslening is € 35.000,-.
 10. De maximale koopsom voor een woning is 75% van de NHG-grens. Dit jaar is de NHG-grens € 435.000,- . Dat betekent dat de koopsom van een woning met starterslening maximaal € 326.250,- mag bedragen.
 11. Het is toegestaan om de verbeterkosten en/of meerwerkkosten mee te nemen in de berekening van de starterslening.
 12. Er is voor dit jaar een vastgesteld budget van € 1.750.000,- beschikbaar om startersleningen te verstrekken. Als het budget op is, kunnen er geen starterleningen meer worden verstrekt voor dit jaar.

Er zijn kosten verbonden aan de starterslening.

 • Afsluitkosten € 750,-

 • Borgtochtprovisie NHG is 0,6% over de hoofdsom

 • Kosten voor financieel advies, taxatie of notaris zijn voor eigen rekening.

Na drie jaar start u met het terugbetalen van de starterslening. Als u de maandlasten niet (helemaal) kunt betalen, kunt u weer een toets aanvragen bij het SVn. Met de uitslag maakt u nieuwe afspraken met het SVn over de terugbetaling. De kosten van deze test zijn € 155,- (prijs voor 2023).

Heeft u vragen over het aanvraagproces of de lening? Neem dan contact op met SVn. Kijk daarvoor op de website van SVn.

Heeft u vragen over de voorwaarden van de starterslening? Of wilt u weten of er nog geld beschikbaar is? Stuur ons dan een e-mail.

Elk jaar stelt de gemeenteraad een budget beschikbaar voor het verstrekken van startersleningen in Hollands Kroon. Dit budget is vooraf bepaald. Dat betekent dat het budget op kan raken.