Oekraïne: informatie voor Oekraïense vluchtelingen

U wordt opgevangen in de gemeente Hollands Kroon. In het informatieblad vindt u informatie, die u nodig heeft voor een goed verblijf in Nederland en Hollands Kroon.

In het informatieblad staan de volgende onderwerpen:

  • Inschrijven in de gemeente Hollands Kroon
  • Bankrekening openen
  • Aanvragen financiële toelage
  • Werken in Nederland
  • Huisregels gemeentelijke opvanglocaties
  • Tijdelijk of voorgoed vertrek vluchtelingen uit Oekraïne naar buitenland
  • Medische zorg en vergoeding van zorgkosten
  • Rechtshulp in Nederland
RefugeeHelp flyer

RefugeeHelp

RefugeeHelp geeft onafhankelijke informatie over allerlei onderwerpen waar u als vluchteling in Nederland mee te maken kunt krijgen. De informatie die u op hun website vindt, komt van de onafhankelijke mensenrechtenorganisatie VluchtelingenWerk Nederland.

VluchtelingenWerk zorgt voor de meest actuele informatie op de website en via sociale media, de juridische helpdesk en de hotline. Ook is VluchtelingenWerk actief in asielzoekerscentra en andere opvanglocaties om vluchtelingen onafhankelijke informatie te bieden.

Ja, dat kan. Daarvoor kunt u gratis hulp krijgen. Wel moet u voldoen aan de volgende twee voorwaarden:

  1. de persoon is 18 jaar of ouder,
  2. de persoon is niet inburgeringsplichtig en vraagt geen asiel aan.

Er zijn in de gemeente Hollands Kroon verschillende soorten gratis aanbod om Nederlands te leren. Dit aanbod is ondergebracht bij het Taalhuis. Wilt u (beter) Nederlands leren spreken? Of heeft u vragen? Neem dan contact op met het Taalhuis via taalhuisschagen@kopgroepbibliotheken.nl / 0224 213 975. Een taalhuismedewerker kijkt dan samen met u hoe u het beste geholpen kan worden. U kunt zich ook rechtstreeks aanmelden voor Nederlandse taal les bij VONK: https://www.vonknh.nl/taalcursus-nederlands-nt2

De Oekraïense gemeenschap van Vital’nya in Utrecht heeft het idee bedacht om een centrale landelijke herdenkingsbijeenkomst te organiseren om samen stil te staan bij 2 jaar na de grootschalige inval van Oekraine.
Deze vond plaats op zaterdag 24 februari in het Beatrix Gebouw van Jaarbeurs Utrecht de tweede editie van Remember Together 24/2. 

Українська громада “Вітчизни” в Утрехті виступила з ідеєю організувати центральну національну пам’ятну зустріч, щоб разом поміркувати про 2 роки після широкомасштабного вторгнення в Україну.
У суботу, 24 лютого, в Beatrix building Jaarbeurs Utrecht відбувся другий випуск «Згадуємо разом 24/2».

За посиланням нижче ви можете знайти більше інформації про нього та замовити безкоштовний квиток.

Programma – 24lyutoho