Collectieve zorgverzekering

Wij bieden een Gemeentepolis bij Univé aan voor inwoners met een lager inkomen. Deze collectieve zorgverzekering heeft verschillende voordelen. Zo betalen wij mee aan uw zorgverzekering en krijgt u ruime vergoedingen. Bijvoorbeeld voor brillen/lenzen, fysiotherapie, tandarts, beweegprogramma’s, gezondheidscursussen en de eigen bijdrage Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Aanvragen

Vanaf half november kunt u een Gemeentepolis afsluiten voor het volgende jaar. U kunt kiezen uit drie soorten pakketten van Univé, namelijk:

 • Univé Gemeentepakket Compact
 • Univé Gemeentepakket Compleet
 • Univé Gemeentepakket Compleet +

Univé Gemeentepakket Compleet en Univé Compleet + zijn hetzelfde, echter met dat verschil dat bij Compleet + het wettelijke eigen risico is meeverzekerd. Inwoners die kiezen voor Compleet+ hoeven dus niet het wettelijke eigen risico te betalen.

Als  de inwoner kiest voor Univé Gemeentepakket  Compact of Univé Gemeentepakket Compleet, dan heeft hij de mogelijkheid om een verzoek in te dienen voor het  vooraf gespreid betalen van het eigen risico (10 x een bedrag van € 38,50). Het bedrag van € 380,50 wordt aan de inwoner teruggestort als blijkt dat hij in het desbetreffende jaar geen ziektekosten heeft gemaakt waarvoor het eigen risico geldt.

In de mijn-omgeving van Univé of via het klantcontact center kunnen de inwoners aangeven dat zij het eigen risico vooraf gespreid willen betalen.

U kunt de collectieve zorgverzekering digitaal aanvragen via gezondverzekerd.nl. Gezondverzekerd.nl is een initiatief van BS&F. BS&F is een organisatie die gemeenten adviseert over zorg en sociale zekerheid. Zij helpen gemeenten om kwetsbare inwoners fysiek, mentaal en financieel gezond(er) te maken. Op Gezondverzekerd.nl kan de inwoner informatie vinden over de Gemeentepolis in zijn gemeente. Ook kan hij de Gemeentepolis via de website vaak meteen aanvragen.

Alle informatie op een rij

Op de website gezondverzekerd.nl vindt u alle informatie over de pakketten, zoals:

 • Wat u betaalt voor de pakketten.
 • Een overzicht van de vergoedingen per pakket.
 • Een handige keuzehulp. Bekijk op uw gemak welk pakket het beste bij u past. U vult in voor welke zorgkosten u verzekerd wilt zijn en ziet dan welk pakket daar het beste bij past.
 • U kunt meteen overstappen naar een ander pakket. U hoeft niets te doen als u uw huidige gemeentepolis wilt houden.
 • Een digitale folder met de pakketten en handige informatie.

U komt in aanmerking voor de gemeentepolis als u een inkomen heeft wat lager is dan 130% van de bijstandsnorm die in uw situatie geldt. In de tabel hieronder ziet u hoeveel u in uw situatie maximaal aan inkomen per maand mag hebben om in aanmerking te komen voor de gemeentepolis.

Hoogte bijstandsuitkering 21 jaar tot AOW-leeftijd

Personen van 21 jaar tot AOW-leeftijd 130% van de bijstandsnorm
Alleenstaanden/eenpersoonshuishoudens en alleenstaande ouders € 1.668,98
Partners/gehuwden en samenwonenden € 2.2384,25

Hoogte bijstandsuitkering 18-21 jaar

Personen van 18 – 21 jaar 130% van de bijstandsnorm
Alleenstaanden/eenpersoonshuishoudens en alleenstaande ouders € 412,02
Partners/gehuwden en samenwonenden:  
beiden 18 – 21 jaar, zonder kinderen € 824,04
beiden 18 – 21 jaar, met kinderen € 1.300,90
één jonger dan 21 jaar, zonder kinderen € 1.604,15
één jonger dan 21 jaar, met kinderen € 2.081,00

Hoogte bijstandsuitkering vanaf pensioengerechtigde leeftijd

Vanaf pensioengerechtigde leeftijd 130% van de bijstandsnorm
Alleenstaanden/eenpersoonshuishoudens € 1.668,98
Partners/gehuwden en samenwonenden, beide:  
Pensioengerechtigde leeftijd € 2.384,25
Partners/gehuwden en samenwonenden, één niet Pensioengerechtigd, één wel pensioengerechtigd € 2.384,25
 

Een collectieve zorgverzekering is een zorgverzekering voor een grotere groep mensen met dezelfde overeenkomsten. Bijvoorbeeld mensen die hetzelfde werk doen, ongeveer dezelfde leeftijd hebben of mensen die allemaal in dezelfde gemeente wonen.

 • Voor meer informatie over de pakketten en de vergoedingen neemt u contact op met de klantenservice van Univé via telefoonnummer 072-527 7622.
 • Komt u er met de digitale keuzehulp niet uit en wilt u graag persoonlijk advies? Dan kunt ook langsgaan bij het kantoor van Univé. De dichtstbijzijnde locaties zijn in Schagen en Wieringerwerf.
 • Gemeentepolis (gezondverzekerd.nl)

Bent u al verzekerd via het gemeentepakket en denkt u erover na om over te stappen? Let dan op het volgende:

 • U heeft tot 1 januari tijd om over te stappen naar uw nieuwe zorgverzekeraar. Vaak zegt de nieuwe zorgverzekeraar uw oude zorgverzekering op, maar vraag dit wel na. U hoeft ons niet op de hoogte te brengen van uw overstap.
 • Heeft u een betalingsachterstand of schuld bij Univé, dan kunt u niet overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Om toch nog over te kunnen stappen, moet u eerst een betalingsregeling treffen. Pas wanneer het hele bedrag voor 31 december is betaald, kunt u overstappen.

 • u een betalingsregeling kunt aanvragen voor het gespreid betalen van uw eigen risico? Kijk voor meer informatie op https://www.unive.nl/zorgverzekering/betalen-in-termijnen
 • u voor sommige zorgkosten geen eigen risico hoeft te betalen? Kijk hiervoor in het overzicht van vergoedingen. U ziet dan per vergoeding of u eerst uw eigen risico moet betalen;
 • u zich niet aanvullend kunt verzekeren als u een betalingsachterstand of schuld bij Univé heeft? Hierdoor kunnen uw zorgkosten oplopen. Neem contact op met Univé om een betalingsregeling te treffen. Zodat u zich weer aanvullend kunt verzekeren.