Identiteitskaart aanvragen of verlengen

Nieuw model paspoort en identiteitskaart per 30 september 2024
Dit is nodig om deze documenten veilig en betrouwbaar te houden. Er is een overgangsperiode waarin het niet mogelijk is om spoedaanvragen te doen. Van woensdag 25 tot en met zondag 29 september 2024 kunnen wij geen spoedaanvragen indienen bij de leverancier.

Woont u in Hollands Kroon? Dan kunt u hier uw identiteitskaart aanvragen of verlengen. U vult online uw gegevens in en betaalt via iDEAL. Daarna maakt u een afspraak met ons. Een medewerker komt bij u thuis om de aanvraag af te ronden. Dit kan ook op een andere plek in Hollands Kroon zijn, bijvoorbeeld op uw werk. U kunt ook een afspraak maken voor bij ons aan de gemeentebalie. Als uw ID-kaart klaar is ontvangt u een e-mail van AMP, de bezorgdienst. Dan maakt u opnieuw een afspraak en brengt de bezorgdienst het document bij u thuis. Maar dit kan ook op een andere locatie zijn in Nederland. Behalve op de waddeneilanden.

Let op! Kinderen jonger dan 12 jaar hebben toestemming nodig van (beide) ouders of verzorgers voor de aanvraag.

Een Nederlandse identiteitskaart is geldig voor de meeste landen binnen de Europese Unie. Kijk hier voor een overzicht van landen die bij de Europese Unie horen. U mag naast een identiteitskaart ook een paspoort hebben.

Heeft u hulp nodig bij het maken van een afspraak? Bel ons dan via telefoonnummer 088-321 5000.

Veelgestelde vragen identiteitskaart

 1. Check op uw identiteitskaart wanneer deze verloopt.
 2. Ga naar de knop ‘Afspraak voorbereiden identiteitskaart’.
 3. Log in met DigiD.
 4. Vul het formulier in.
 5. Kies een dag en tijdvak.
 6. Betaal met iDEAL.
 7. U ontvangt een bevestigingsmail met datum en tijd van ampgroep.com. Via die mail kunt u de afspraak ook aanpassen.
 8. Op de gewenste dag komt een medewerker van Hollands Kroon bij u langs. Heeft u een afspraak voor aan de gemeentebalie gemaakt? Dan komt u naar ons toe.
 9. Houdt uw pasfoto en oude documenten bij de hand.
 10. Hierna duurt het ongeveer zeven werkdagen tot het nieuwe document klaar is. U ontvangt apart een e-mail van onze bezorgdienst AMP voor het maken van een afspraak om uw document te laten bezorgen.

Product Kosten
Identiteitskaart vanaf 18 jaar en ouder € 75,80
Identiteitskaart voor jongeren tot 18 jaar € 40,92
Spoedaanvraag identiteitskaart (extra) € 57,09

Product Geldigheid
Identiteitskaart vanaf 18 jaar en ouder 10 jaar
Identiteitskaart voor jongeren tot 18 jaar 5 jaar

Voor uw afspraak heeft u nodig:

 • alle paspoorten en ID-kaarten die u nu heeft. Ook als ze niet meer geldig zijn;
 • eén pasfoto die niet ouder is dan zes maanden. De fotograaf weet aan welke eisen de foto moet voldoen;
 • bewijs van betaling.

Vanaf veertien jaar moet iedereen in Nederland een eigen paspoort of identiteitskaart hebben. Vanaf twaalf jaar heeft een kind geen toestemming nodig voor het aanvragen van een identiteitskaart. Als u met uw kinderen naar het buitenland reist, hebben kinderen een eigen identiteitskaart of paspoort nodig. De leeftijd van het kind maakt dan niet uit.

Let op: Uw kind moet zelf bij de aanvraag van de identiteitskaart aanwezig zijn. Ook als het document bij u wordt thuis gebracht, moet uw kind aanwezig zijn.

Beide ouders zijn bij de afspraak (kind onder de 12 jaar)

 • Hou beiden uw identiteitsbewijs bij de hand.
 • Jullie hebben beiden vooraf toestemming gegeven.
 • Leg één recente kleurenpasfoto van het kind klaar. Deze moet voldoen aan de eisen van de Rijksoverheid.
 • Leg alle Nederlandse reisdocumenten (paspoort, identiteitskaart) die op naam van het kind staan klaar, ook als ze niet meer geldig zijn.

Eén ouder of verzorger is bij de afspraak aanwezig (kind onder de 12 jaar)

 • Houd uw identiteitsbewijs bij de hand.
 • Heeft u allebei gezag? Houd dan ook het identiteitsbewijs (of een kopie) van de andere ouder of verzorger bij de hand.
 • Jullie hebben beiden vooraf toestemming gegeven. 
 • Eén recente kleurenpasfoto van het kind. Deze moet voldoen aan de eisen van de Rijksoverheid.
 • Leg alle Nederlandse reisdocumenten (paspoort, identiteitskaart) die op naam van het kind staan klaar. Ook als deze niet meer geldig zijn.

Bij een aanvraag van een identiteitskaart door of voor een minderjarig kind (jonger dan 12 jaar) moet van iedere persoon die het gezag uitoefent een toestemmingsverklaring zijn ingevuld en ondertekend. Dit kan los van elkaar gedaan worden.

In de praktijk:

 • Getrouwd: Hebben beide ouders het gezag, dan geven beide ouders toestemming.
 • Gescheiden: Heeft één van de ouders het gezag, dan geeft deze ouder toestemming. Hebben beide ouders het gezag, dan geven beide ouders toestemming.
 • Ongehuwd samenwonend: Hebben beide ouders het gezag, dan geven beide ouders toestemming. Heeft één van de ouders het gezag, dan geeft deze ouder toestemming. Is uw kind geboren op of na 1 januari 2023? Dan hebben beide ouders automatisch het gezag als vader het kind heeft erkend. 

Heeft iemand anders dan de ouders het gezag? Neem dan contact met ons op.

Geef hier digitaal toestemming. U moet inloggen met DigiD. De maximale geldigheidsduur van de toestemmingsverklaring is drie maanden. De geldigheid van de toestemmingsverklaring eindigt zodra de aanvraag waarvoor de toestemmingsverklaring is gegeven is afgehandeld.

Nadat de aanvraag bij u thuis of aan de gemeentebalie is gedaan,  duurt het ongeveer zeven tot tien werkdagen voordat de identiteitskaart klaar is.

Voor het bezorgen van uw identiteitskaart ontvangt u een e-mail met een link naar de website van de bezorgdienst AMP. Daar geeft u aan op welke datum en in welk tijdvak u het product wilt laten bezorgen. Als u geen e-mail heeft, dan wordt u gebeld door AMP. Het bezorgen kan bij u thuis zijn, maar ook op vrijwel elk ander adres in Nederland, bijvoorbeeld op uw werk. Bezorging vindt niet plaats op de Waddeneilanden.

Een identiteitskaart wat met spoed is aangevraagd moet u afhalen bij onze gemeentebalie in Anna Paulowna. Hiervoor maakt u telefonisch een afspraak.

Degene voor wie het document is moet zelf het document in ontvangst nemen.

Vraag uw document op tijd aan!

 • Woont u in Hollands Kroon? Meld het verlies van uw identiteitskaart zo snel mogelijk bij ons: doorgeven verlies of diefstal van identiteitskaart.
 • Vraag daarna een nieuw identiteitskaart aan.
 • Vindt u uw oude identiteitskaart terug? Lever die dan bij ons in. Uw oude identiteitskaart is namelijk niet meer geldig.
 • Als uw identiteitskaart in het buitenland is kwijtgeraakt of gestolen, dan moet u daar ter plekke wel aangifte doen bij de politie. Vraag om een bewijs daarvan. Vraag ook een nieuw of tijdelijk reisdocument aan bij een Nederlandse ambassade of consulaat in dat land. In Nederland heeft u het buitenlandse proces-verbaal nodig. Neem contact op met het contactcentrum van Buitenlandse Zaken.
 • Is uw identiteitskaart gestolen en moet u de volgende dag op reis? Een nieuw identiteitskaart met spoed aanvragen kost meestal twee werkdagen. Misschien komt u in aanmerking voor een nooddocument van de Koninklijke Marechaussee.
 • Bent u binnen vijf jaar drie keer uw paspoort of identiteitskaart kwijtgeraakt zonder goede reden? Dan nemen wij u op in het register ‘paspoortsignalering’. Dit kan gevolgen hebben voor een nieuw reisdocument. Het is verboden om een valse reden op te geven.

Reist u met uw kinderen naar het buitenland en heeft u een andere achternaam? Dan heeft u een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent, of het ouderlijk gezag heeft.

Lees meer over reizen met kinderen op de website van de Marechaussee.

Heeft u uw identiteitskaart snel nodig, dan kunt u een spoedaanvraag doen. U krijgt uw identiteitskaart dan meestal binnen twee werkdagen. Als u uw oude identiteitskaart kwijt bent, dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk. Informeer hiernaar bij ons. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra. Vertrekt u vandaag al? Op de website van de rijksoverheid vindt u informatie over een noodpaspoort. 

Kosten spoedaanvraag

Bij een spoedaanvraag betaalt u een toeslag van € 57,09 bovenop de kosten van een identiteitskaart.