Doorstroompunt

In Nederland begint de leerplicht op 5-jarige leeftijd en duurt deze tot het einde van het schooljaar waarin je 16 jaar wordt. Na deze schoolplicht periode begint de kwalificatieplicht.  

Dit betekent dat je tot je een startkwalificatie hebt gehaald of tot je 18 jaar wordt, onderwijs moet blijven volgen. Hierna kun je steun krijgen van het doorstroompunt. 

Wat is een startkwalificatie?  

Het is een diploma op vwo-, havo- of mbo-niveau 2, 3 of 4. Je kunt hierbij werken combineren, bijvoorbeeld door de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) te volgen in het mbo. Met een startkwalificatie heb je meer kans op een baan. Kom je van het speciaal onderwijs dan gelden er voor jou andere afspraken.  

Ontdek jouw mogelijkheden bij het Doorstroompunt 

Weet je nog niet welke kant je op wilt? Of ben je gestopt met school en heb je nog geen diploma, maar wil je wel weer verder leren? Soms is doorleren de beste keus, omdat je daarmee jouw kans op een baan vergroot.  

Het doorstroompunt helpt je bij het vinden van een geschikte opleiding, leer-werk traject of een andere vorm van leren. Neem contact op met het doorstroompunt voor een kennismaking. 

Samen met een doorstroomcoach ga je op zoek naar een opleiding die aansluit bij jouw wensen en interesses en een grote kans biedt op werk na je opleiding. Is een leer- werktraject meer iets voor jou of het volgen van (korte) cursussen? Ook daar weet de doorstroomcoach alles van en kun je bij worden geholpen. 

Het doorstroompunt is er voor jou.

Vragen?

Heb je vragen? Stuur dan een e-mail naar: leerlingzaken@hollandskroon.nl.