Ontheffing landbouwvoertuigen hoger dan 4 meter

De agrarische sector is een belangrijke economische activiteit in Hollands Kroon. De sector gebruikt hiervoor steeds vaker grote landbouwmachines. Dat gebeurt vooral in de bollenteelt met bijvoorbeeld:

  • strodekmachines;
  • stroafhalers;
  • bollenplantmachines.

Deze machines zijn vaak hoger dan 4 meter, wat wettelijk niet is toegestaan. Deze machines mogen daarom officieel niet op de openbare weg. Daarom is het noodzakelijk om een ontheffing aan te vragen. De politie gedoogt dit niet meer.

De politie gaat controleren op te hoge landbouwvoertuigen

Officieel hebben voertuigen die hoger zijn dan 4 meter een ontheffing nodig van de wegbeheerder. Met deze ontheffing mogen zij op de openbare wegen rijden. Uit de praktijk blijkt dat te hoge landbouwmachines al jarenlang worden gedoogd in onze gemeente. Maar de politie heeft gemerkt dat steeds meer voertuigen te hoog zijn. Daarom hebben zij besloten, dat zij dit niet meer gedogen.

Wij zijn van mening dat als bestuurders zich aan de verkeersregels houden, de hoogteoverschrijding geen extra risico vormt voor de verkeersveiligheid. Daarom kunnen agrariërs een ontheffing aanvragen.

Vraag uw ontheffing aan

Een ontheffing aanvragen kan op deze pagina. U logt in met DigiD of eHerkenning en vult uw gegevens in. Deze ontheffing is vijf jaar geldig. Wij verwachten dat na deze vijf jaar de ontheffing via het RDW geregeld kan worden. Net zoals ontheffingen voor te brede voertuigen.

Kosten

Voor een aanvraag van een ontheffing voor vijf voertuigen vragen wij een legesbedrag van € 63,10. U betaalt dit bedrag via iDEAL na het versturen van de aanvraag.