Rondkomen in Hollands Kroon: de individuele inkomenstoeslag

20 maart 2024, 09.00

Misschien heeft u vorig jaar een flyer van ons in de brievenbus gehad over Rondkomen in Hollands Kroon. Wij vinden het belangrijk dat u weet wat het is en waar u recht op hebt. Wij leggen daarom een paar belangrijke regelingen uit. Te lang te weinig geld hebben kan namelijk niet alleen voor financiële problemen zorgen maar het geeft ook veel stress. Weet waar u recht op hebt. In dit nieuwsbericht leggen we uit wat de individuele inkomenstoeslag is.

Wat is de individuele inkomenstoeslag?

De individuele inkomenstoeslag wordt ook wel de IIT genoemd. Het is een extra geldbedrag voor mensen tot de pensioengerechtigde leeftijd met weinig geld. Mensen met weinig geld kunnen vaak lastiger sparen. Zeker na een paar jaar een laag inkomen te hebben gehad, wordt sparen lastiger. Daarom is de IIT in het leven geroepen.

De IIT is een extra geldbedrag wat u kunt krijgen als u drie jaar of langer een laag inkomen heeft. Daarna kunt u het elk jaar aanvragen, zolang het inkomen laag is.

  • Voor een alleenstaande is de IIT € 514,- per jaar;
  • Voor echtparen, samenwonenden of alleenstaande ouders is de IIT € 734,- per jaar.

Wanneer kunt u de IIT krijgen?

Om de IIT te kunnen krijgen gelden er bepaalde voorwaarden. Zo mag het inkomen en het vermogen niet te hoog zijn. Het is namelijk een regeling voor mensen met weinig geld.

Met een inkomen tot 110% van de bijstandsnorm kunt u misschien de individuele inkomenstoeslag krijgen. Hierbij wordt ook het vakantiegeld gerekend. U moet dan wel al drie jaar of langer een inkomen hebben wat zo laag is.

Uw inkomen en spaargeld mag niet hoger zijn dan:

InkomenHoogte
Alleenstaande (ouder)€ 1.412,21
Gezin/gehuwden/samenwonende partners€ 2.017,44
Spaargeld en bezitHoogte
Alleenstaanden€ 7.575,-
Gezin/gehuwden/samenwonende partners of alleenstaande ouders€ 15.150,-

Alle andere voorwaarden vindt u op onze website.

De IIT en toeslagen

Wist u trouwens dat dit geldbedrag door de belastingdienst niet wordt gezien als inkomen? Het ontvangen van de IIT heeft dus geen invloed op de toeslagen die u van de belastingdienst ontvangt. 

Info en aanvragen

Wilt u meer weten over de IIT, heeft u vragen of wilt u de IIT aanvragen? Lees verder op de pagina Individuele inkomenstoeslag aanvragen of bel 088 – 321 5000.

Geldplannen

Bent u al bekend met onze geldplannen? Bepaal in een paar vragen welk geldplan het beste in uw situatie past.