Rij niet te wild!

12 maart 2024, 10.00

Maart, het begin van de meteorologische lente. Langzaam wordt het voorjaar weer zichtbaar. In de winter en het vroege voorjaar worden de meeste reeën aangereden op de Noorderdijkweg en Sluitgatweg. In het Robbenoordbos en Dijkgatbos is er minder voedsel voor de dieren. Daardoor gaan ze ergens anders op zoek naar eten en steken vaker de weg over. Er is hierdoor een grotere kans op een aanrijding.

Het gras is groener aan de overkant

Nog steeds is het voedselaanbod voor de reeën niet groot. Daarom trekken ze aan het einde van de winter en begin van het voorjaar nog veel naar de randen van het bos. Daar is voldoende gras te vinden. Hierdoor steken ze soms de wegen over, op zoek naar het lekkerste gras. Het kan dus zomaar gebeuren dat u tijdens het rijden opgeschrikt wordt door een overstekende ree.

Rij niet te wild

In oktober van vorig jaar startte gemeente Hollands Kroon samen Staatsbosbeheer en Veilig Verkeer Nederland de campagne ‘Rij niet te wild’. In deze campagne vragen we mensen om hun snelheid aan te passen langs het bos. Doel: minder wild aanrijdingen.

Een passende snelheid

De meeste mensen rijden op deze wegen gelukkig niet harder dan de toegestane snelheid van 60 km/h. Toch rijden sommige automobilisten nog te hard. Elk jaar rijden automobilisten in Hollands Kroon daardoor 12-15 reeën dood. Dat wil niemand natuurlijk op zijn geweten hebben, maar u schrikt ook enorm. Dit is natuurlijk erg vervelend. Wij vragen u namens de dieren in het Robbenoordbos en Dijkgatbos om maximaal 60 km/h te rijden.

Wat te doen als er een ree opduikt

Soms lukt het niet om een aanrijding met een ree te voorkomen. Het is dan belangrijk om te remmen, het stuur recht te houden en het dier aan te rijden. Dit is het veiligste voor de bestuurder, inzittenden van de auto en andere weggebruikers. Als het dier geraakt is, moet u de politie bellen via 0900-8844. Ook als het dier nog leeft en wegspringt. Vaak is het dier namelijk zo gewond dat het later sterft. De boswachter kan dit controleren.

Rij niet te wild!

  1. Rij niet harder dan 60;
  2. Als er een dier opduikt: remmen, het stuur rechthouden en als het niet anders kan het dier aanrijden. Dit is het veiligste voor uzelf, inzittenden en andere weggebruikers.
  3. Als u een dier aan heeft gereden: 0900-8844 bellen.

Alle weggebruikers zien de campagne

Om alle weggebruikers te bereiken, te informeren en bewust te maken van deze campagne hebben we de afgelopen maanden verschillende middelen ingezet. Waarschijnlijk heeft u de spandoeken zien hangen en de waarschuwing op het wegdek gezien. Wij vragen u om ook in het voorjaar uw rijgedrag aan te passen. Zodat er zo min mogelijk onschuldige slachtoffers aangereden worden. Rij niet te wild!