Rij niet te wild!

25 oktober 2023, 14.32

De winter komt er weer aan. Dit is de tijd waarin de meeste reeën worden aangereden op de Noorderdijkweg en Sluitgatweg. Het wordt eerder donker en er is minder voedsel voor de dieren in het Robbenoordbos en Dijkgatbos. Ze gaan verder op zoek naar eten en steken vaker de weg over. Er is hierdoor een grotere kans op een aanrijding. Dit zorgt voor dierenleed, maar het is ook gevaarlijk voor de weggebruikers. Om het aantal aanrijdingen te verminderen, start de gemeente Hollands Kroon, Staatsbosbeheer en VVN de campagne ‘Rij niet te wild’.

Een passende snelheid

De meeste mensen rijden op deze wegen gelukkig niet harder dan de toegestane snelheid van 60 km/h. Toch rijden sommige automobilisten nog te hard. Als er een ree opduikt, heeft deze met die snelheid geen tijd meer om te ontwijken. Ook kunnen de bestuurders dan onvoldoende remmen. Elk jaar rijden automobilisten in Hollands Kroon daardoor 12-15 reeën dood. Dat wil niemand natuurlijk op zijn geweten hebben, maar je schrikt ook enorm. Dit is natuurlijk erg vervelend. Wij vragen u namens de dieren in het Robbenoordbos en Dijkgatbos om maximaal 60 km/h te rijden.

Wat te doen als er een ree opduikt

Soms lukt het niet om een aanrijding met een ree te voorkomen. Het is dan belangrijk om te remmen, het stuur recht te houden en het dier aan te rijden. Dit is het veiligste voor de bestuurder en inzittenden van de auto. Als het dier geraakt is, moet u de politie bellen via 0900-8844. Ook als het dier nog leeft en wegspringt. Vaak is het dier namelijk zo gewond dat het later sterft. De boswachter kan dit controleren.

Rij niet te wild!

  1. Rij niet harder dan 60
  2. Als er een dier opduikt: remmen, het stuur rechthouden en als het niet anders kan het dier aanrijden. Dit is het veiligste voor uzelf en inzittenden.
  3. Als u een dier heeft aangereden: 0900-8844 bellen

Alle weggebruikers zien de campagne

Om alle weggebruikers te bereiken, te informeren en bewust te maken van deze campagne worden verschillende middelen ingezet. Wij plaatsen borden met een smiley en spandoeken langs de Sluitgatweg en Noorderdijkweg. Daarnaast komt er op de Noorderdijkweg op het wegdek een waarschuwing voor overstekend wild. Door goed op te letten en niet te hard te rijden vallen er zo min mogelijk onschuldige slachtoffers. Rij niet te wild!