Historische ankersteen verplaatst naar het plein voor de Cultuurschuur

26 maart 2024, 15.20

Al jaren ligt er een grote historische steen in de berm tegenover het bushokje in de Ingenieur Ovingestraat in Wieringerwerf. Deze historische ankersteen is verplaatst naar het plein voor de Cultuurschuur. Dit idee kwam tot stand nadat een betrokken inwoner en het Historisch Genootschap Wieringermeer, de gemeente wezen op de historische waarde van deze steen.

Wat is een ankersteen?

Een ankersteen is geen alledaags object. Het is een grote platte steen met een hijsoog. Waarschijnlijk vroeger gebruikt als markering voor vaarwegen. Volgens deskundigen is de steen minstens 150 jaar oud en komt hij mogelijk uit de 19e eeuw. De originele kenmerken van de sluitingen en kettingstukken benadrukken de historische waarde van de steen.

De herkomst van de steen gaat terug naar een tijdperk waarin waterwegen van vitaal belang waren voor de regio. Na de oorlog werd deze steen herontdekt tijdens het opnieuw droogmalen van de polder. Op dit moment wordt nog onderzoek gedaan naar deze en vergelijkbare ankerstenen in Noord-Holland. Dit kan ons meer informatie geven over ons maritieme verleden.

Waarom verplaatst?

Door aankomende bouwontwikkelingen is de ankersteen tijdelijk verplaatst van de berm naar het plein voor de Cultuurschuur. Uiteraard hebben we dit in goed overleg met het bestuur van de Cultuurschuur gedaan.