Gezocht: Noord-Hollandse slachtoffers van digitale oplichting en cybercrime die anoniem hun verhaal willen delen!

5 maart 2024, 09.30

Voor de campagne “het slachtoffer spreekt” zoeken we, samen met de 32 gemeenten uit Noord-Holland, ervaringsverhalen van mensen die het slachtoffer zijn (geweest) van digitale oplichting of cybercrime én die anoniem hun verhaal willen delen.

Waarom?

In 2022 waren er maar liefst 2.2 miljoen Nederlanders de dupe van digitale oplichting en cybercrime. Van een sterke daling is in 2023 geen sprake. Achter elk verhaal schuilt verdriet, boosheid, angst, maar ook schaamte. Mede door schaamte delen slachtoffers hun verhaal vaak niet. Hierdoor lijkt het misschien dat deze vorm van misdaad niet vaak voorkomt. Het tegendeel is waar. Digitale criminaliteit neemt toe waar traditionele vormen van criminaliteit dalen. Het is dus belangrijk te weten dat u niet de enige bent, en dat ook in uw eigen omgeving velen slachtoffer zijn. Praten helpt om uw verhaal kwijt te kunnen, maar ook om een ander te waarschuwen voor de gevaren van digitale oplichting en cybercrime.

U staat er niet alleen voor!

Wie zijn of haar verhaal wil delen krijgt professionele begeleiding bij het interview en we garanderen anonimiteit als dat de voorkeur heeft. Het doel is om zo veel mogelijk slachtoffers in Noord-Holland anoniem hun ervaringsverhaal via de media te laten delen. We werken sinds kort samen met Bureau NH, het regionale opsporingsprogramma van de politie-eenheid Noord-Holland. Hoe meer verhalen u over deze misdaadvormen hoort en ziet in uw eigen directe omgeving, hoe groter het besef om: A. uzelf te beschermen en B. dat het iedereen kan overkomen, dus ook u.

Hoe kunt u helpen?

  • Help ons slachtoffers te vinden door dit bericht te delen. Hoe meer mensen het zien, hoe meer mensen we bereiken.
  • Kent u iemand in uw netwerk die slachtoffer is geworden van digitale oplichting en woont in 1 van de 32 gemeenten? Wijs hen op de site www.hetslachtofferspreekt.nl. Met hun verhaal helpen we anderen waarschuwen en beschermen.

Waarom is dit belangrijk voor Noord-Holland?

Door lokale verhalen van slachtoffers te verzamelen willen we inwoners in Noord-Holland informeren, waarschuwen en empoweren, zodat we samen de weerbaarheid en zelfredzaamheid vergroten. Door ons alleen op Noord-Holland te richten, blijft het behapbaar en zijn we slagvaardig.

Dank u wel voor uw steun! Samen kunnen we een verschil maken en een veiligere digitale omgeving creëren voor uzelf, uw familie, uw buren en vrienden in Noord-Holland. Meer informatie vindt u op de website van het slachtoffer spreekt.

Slachtoffer van fraude of oplichting?

Bent u slachtoffer geworden van fraude of oplichting of zoekt u tips hoe dit te voorkomen? Kijk dan eens op onze website. Hier vindt u onder andere meer informatie en links naar Slachtofferhulp Nederland die u verder kunnen helpen.