Educatieproject ‘Koeienkerk’ brengt lokale geschiedenis tot leven

14 mei 2025, 15.52

Op 13 en 14 mei 2025 is in ‘t Veld een bijzonder educatief project gestart voor leerlingen van basisschool De Marinx. In samenwerking met Archeologie West-Friesland, Stichting tot behoud van historisch erfgoed ’t Veld – Zijdewind – Moerbeek en gemeente Hollands Kroon doken leerlingen uit groep 6, 7 en 8 in de geschiedenis van hun eigen omgeving. Met het project wordt het verleden, heden en de toekomst met elkaar verbonden. In de week van 19 mei gaat het project ook van start op basisschool Sint Jan in Waarland. De gemeente Schagen is heel positief over deze samenwerking.

Archeologische vondsten

Het project is ontstaan naar aanleiding van recent archeologisch onderzoek op de plek waar ooit de 17de-eeuwse Zijdekerk stond, beter bekend als de ‘Koeienkerk’. Tijdens werkzaamheden aan de rotonde aan de Zandweg in Zijdewind zijn niet alleen de funderingen van de kerk, maar ook elf menselijke begravingen ontdekt. De opgraving trok veel belangstelling. Dat vormde de inspiratie voor dit educatieve programma.

Het project: een reis door het verleden

Het educatieproject bestaat uit drie dagen.

  1. Op de eerste dag vertelde Sandra Bakker, leerkracht bij De Marinx en bestuurslid van de Stichting tot behoud van het historisch erfgoed, het verhaal van de Koeienkerk.
  2. De dag erna, op 14 mei, vertelden twee archeologen van Archeologie West-Friesland over de archeologische opgraving. Na de theorie gingen de kinderen zelf aan de slag als jonge onderzoekers: ze onderzochten een écht skelet uit de opgraving. Ze gebruikten hiervoor een speciaal determinatieformulier om hun bevindingen vast te leggen. De kinderen kregen ook een werkboekje mee naar huis met alle theorie.
  3. De laatste dag van het project moet nog plaatsvinden; zie Tijdcapsule.

Tijdcapsule

Als afsluiting van het project schrijven de leerlingen op de laatste dag van het project een brief aan de archeologen van de toekomst. Over hun leven nu en wat ze belangrijk vinden om te bewaren – wat archeologen níet terug kunnen vinden. Deze brieven worden verzameld in een tijdcapsule, die in de klokkenstoel op de rotonde wordt geplaatst.

Met dit initiatief hopen de betrokken partijen het bewustzijn over erfgoed te vergroten én de interesse voor het verleden te laten groeien. Misschien zit in één van deze klassen wel een archeoloog van de toekomst!

Links