Duurzaam Hollands Kroon

In Hollands Kroon werken wij aan een groene toekomst. Dat doen we samen met woningcorporaties, bedrijven én inwoners. We besparen energie, schakelen over op groene stroom en warmte, re­cy­clen steeds meer en vangen water op. Wat gebeurt er al en wat kunt u zelf doen?

Op deze pagina vindt u meer informatie over energiebesparing, het verduurzamen van uw huis en subsidies. Bekijk ook de website duurzaam Hollands Kroon voor uitgebreide informatie.

Besparen is haalbaar

Sommige maatregelen kosten niets, zoals niet stoken in ruimten die u niet gebruikt. Andere maatregelen kosten weinig geld en kunt u in de meeste gevallen zelf uitvoeren. Denk aan het plakken van tochtstrips of  het vervangen van LED lampen. Maar er zijn ook maatregelen waarvoor u iemand wilt inhuren. Denk aan het vervangen van uw glas of het isoleren van uw spouwmuur. Voor al deze maatregelen is er (financiële) hulp. Wist u bijvoorbeeld dat u voor 70 euro aan energiebesparende producten kunt shoppen? En dat er voor woningeigenaren een mooie subsidieregeling bestaat? De ISDE-subsidie.  

En heeft uw woning een WOZ-waarde lager dan 429.00 euro, ligt het bouwjaar van de woning vóór 1992 en is deze slecht geïsoleerd? Dan doen wij er nog een schepje bovenop. U kunt dan namelijk 1000 euro isolatiebonus aanvragen. En heeft u ooit de eenmalige energietoeslag ontvangen? Dan kan dit bedrag oplopen tot zelfs 2000 euro.

Bekijk alle subsidies op de website: duurzaam.hollandskroon.nl.

Kunt u het niet zelf?

Bent u zelf niet in staat om energiebesparende maatregelen te treffen zoals het aanbrengen van radiatorfolie of het plakken van tochtstrips? Schakel dan de hulp in van onze energieklussers. Zij komen gratis bij u langs met verschillende energiebesparende producten en bevestigen het ook direct.

Weet u nog niet waar te beginnen? Als bewoner van de gemeente Hollands Kroon kunt u gratis advies aan huis krijgen van een vrijwillig energiecoach (opgeleid door Duurzaam Bouwloket). Deze coach is onafhankelijk, zonder commercieel belang en bespreekt met u wat u kunt doen om energie te besparen.

Maak uw huis klaar voor de toekomst

In 2050 moet heel Nederland zijn overgestapt van aardgas op schone energiebronnen. Geen paniek: het kan stap voor stap. Maar kom vooral in beweging, want uw huis energie­zuiniger maken is nu al een goed idee. Voor uw energie­rekening, uw wooncomfort, de waarde van uw huis én het klimaat.

Duurzaam leven

Maakt u zich zorgen over het klimaat? Door bewuste keuzes te maken, kunt u een bijdrage leveren aan een duurzame toekomst. Dat levert u vaak ook ander voordeel op, zoals een lagere energierekening, een mooiere tuin, of een minder heet huis. Op de pagina ‘Duurzaam Leven’ geven we u allerlei circulaire -en tuintips. 

Samen BlauwGroen

Laten we eerlijk zijn: wateroverlast is een groeiend probleem. Langdurige regenbuien veroorzaken problemen in onze leefomgeving. Straten overstromen, kelders lopen onder en tuinen veranderen in modderpoelen. Maar hier kunnen we iets aan doen! Op Bewoners – Samen Blauwgroen 2.0 laten we u zien wat u kunt doen om wateroverlast tegen te gaan. Ontdek praktische tips en slimme trucs in en rondom het huis. Leer hoe u regenwater kunt opvangen, uw tuin kunt aanpassen en het riool op de beste manier kunt benutten. Samen kunnen we ons voorbereiden op hevige regenval en onze omgeving waterbestendig maken.

Laat u inspireren

Krijgt u met vloerisolatie echt minder tocht en vocht in uw huis? Waar moet u rekening mee houden als u zonnepanelen overweegt? Wat komt er kijken bij een warmtepomp? Wat kost het en wat levert het op? Kijk online binnen bij inwoners van Hollands Kroon die u voor­gingen en ontdek het zelf!

Agenda

We komen naar u toe. Met de showroom van het Duurzaam Bouwloket of onze eigen HK-mobiel. Maar ook tijdens jaarmarkten of de Dag van de Toekomst. We organiseren warmtebeeldbijeenkomsten en webinars.

Veelgestelde vragen over duurzaamheid

Energiebespaar tour Duurzaam Bouwloket

Duurzaam bouwloket

Het Duurzaam Bouwloket is het energieloket voor particulieren en inwoners op het gebied van energiebesparing. U kunt bij hen terecht met al uw vragen over duurzaam (ver)bouwen, energiebesparing en energie opwekken.

Tijdens de Energie Bespaar Tour kunt u een bezoek brengen aan de mobiele showroom van het Duurzaam Bouwloket. Er zijn isolatiematerialen te bekijken zoals speciale isolatiekorrels. En er worden tips gegeven over de meest slimme manier om uw huis te isoleren. Kom langs en hoor meteen welke subsidies en (goedkope) leningen er zijn. 

Bent u benieuwd waar we dit jaar allemaal staan met de mobiele showroom? Op de website van duurzaam Hollands Kroon vindt u de agenda.

 

Nog niet zo lang geleden werd alle elektriciteit in centrales opgewekt. Nu doen we dat ook met windturbines, zonnepanelen en andere bronnen, overal in het land. Daar is het elektriciteitsnet niet op ontworpen.

We doen tegenwoordig bijna alles elektrisch. Nieuwe huizen hebben geen gasaansluiting meer, de bewoners koken en verwarmen elektrisch. Er zijn ook meer elektrische auto’s. En we gebruiken veel gegevens op onze telefoon en computer. Dat vraagt veel stroom. Het elektriciteitsnet kan dat gebruik niet goed aan. De beheerder van het net is Liander. Die werkt er hard aan om het net aan te passen. Het duurt helaas nog tot uiterlijk 2030 voor het in orde is. Bekijk voor meer informatie over dit onderwerp de website van Liander.

De meeste zonne-energie wordt tussen de middag opgewekt. Terwijl we op dat moment weinig energie gebruiken. Alle kleine beetjes helpen. Zet daarom de afwasmachine of wasmachine bij voorkeur op deze momenten aan. Zo valt de grootste stroomvraag in deze uren.

Dit kan, als u met een paar dingen rekening houdt. Als de zon flink schijnt, wekt u vaak meer stroom op dan u gebruikt. Dat overschot gaat naar het elektriciteitsnet. Zit het net op dat moment ‘vol’, dan schakelen de zonnepanelen zichzelf tijdelijk uit. Als dat vaak gebeurt, leveren de panelen minder op dan u had verwacht.

Woont u op een plek waar het net vol is? Dan kunt u proberen de panelen deels op het oosten en deels op het westen te leggen. De stroom wordt dan stroom gelijkmatiger opgewekt, zodat u alles kunt gebruiken of terug leveren aan het elektriciteitsnet.

Ja, kijk bijvoorbeeld eens naar uw huidige energieverbruik. Misschien kunt u flink besparen. Denk aan:

  • isoleren;
  • gloeilampen vervangen voor LED-verlichting;
  • ongebruikte laders uit het stopcontact halen;
  • apparaten niet op stand-by laten staan;
  • bij vervanging van apparaten voor A-labels te kiezen.

Als inwoner van Hollands Kroon kunt vrijblijvend contact opnemen met Duurzaam Bouwloket. Zij beantwoorden uw energievragen gratis en onafhankelijk. Ze weten ook welke subsidies er zijn.

 

Kunt u eigenlijk zomaar een warmtepomp of zonnepanelen plaatsen, zonder vergunning? U leest het op de website Duurzaam Hollands Kroon.

De gemeente Hollands Kroon voert, vaak samen met bewoners, veel activiteiten uit die de omgeving groener en duurzamer maken. Zoals 25.000 bomen planten, tiny-forests bij scholen aanleggen, de week van de circulaire economie (mede)organiseren en succesvol meedoen aan het kampioenschap tegelwippen. Bekijk de website duurzaam Hollands Kroon voor alle projecten. 

Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief van Duurzaam Hollands Kroon.

Moeilijk woord Uitleg in duidelijke taal
Adaptatie Aanpassing
Afkoppelen De regenpijp losmaken van het riool
Biodiversiteit Verschillende soorten planten en dieren
Drainage Afvoeren van water onder de grond
Duurzaamheid Goed voor mens en milieu
Ecologie Studie van alles dat leeft samen met de omgeving
Ecosysteem Alle levende dingen samen
Geveltuintje Kleine tuin tegen een huis aan
Grindkoffer Bak of gat in de grond met grind
Groen dak Dak met planten
Hydroblob Blok dat water opzuigt en vasthoudt
Infiltratie Opname van water in de bodem
Klimaat Gemiddelde weer over bepaalde periode
Klimaatadaptatie Aanpassing aan extremer weer
Klimaatbestendig Klaar zijn voor een veranderend klimaat met extremer weer
Klimaatstresstest Test of een gebied klaar is voor extremer weer
Ontharden Weghalen van stenen
Preventie Voorkomen van
Risicodialoog Gesprek over gevaren van extremer weer
Sedumdak Dak met vetplanten
Sponswerking Water vasthouden in de bodem
Stimuleringsregeling klimaatadaptatie Subsidie om je tuin of terrein aan te passen aan extremer weer
Verzakking Daling van de bodem
Wadi Sloot of greppel voor opvang van water
Waterberging Opslagplaats voor water
Waterdoorlatende verharding Tegels waar water doorheen kan
Wateroverlast Overlast door te veel water
Waterpasserende verharding Tegels met ruimte ertussen om water door te laten
Waterrobuuste inrichting Een omgeving die goed tegen water kan
Watervriendelijke tuin Een tuin die water kan opvangen