Duurzaam nieuws

Hier vindt u een overzicht van de nieuwsberichten over duurzaamheid.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

Meld uw zieke iepen – Hollands Kroon kiest voor een bredere aanpak

Naast zieke iepen op de grond van de gemeente, gaan we nu ook zieke iepen in de tuinen en van de erven van onze inwoners weghalen. We kijken ook bij andere organisaties, zoals Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat.

Melkveehouders opgelet: Korting op Kruidenrijke Grasmengsels

Het nieuwe zaaiseizoen begint. Via de actie 1001ha kunt u nu met korting (nieuwe) producten bestellen.

Expo Circulaire en Biobased maakindustrie Bouw

Op donderdag 4 juli willen we samen op een inspirerende manier de zomer inluiden. Wat hebben we veel bereikt de afgelopen periode! Diverse verschilmakers geven aan dat er behoefte is om vraag en aanbod van circulaire en biobased oplossingen voor de bouw en interieurbouw samen te brengen. Daarom nodigen we je van harte uit om op donderdag 4 juli te zien en te ervaren wat de regio al kan.

Uitnodiging deelname circulaire en biobased expo Maakindustrie Bouw

Op 4 juli organiseert Omgevingsdienst Noord-Holland Noord (OD NHN) in samenwerking met Circulair Westfriesland een inspirerend zomerevent om vraag en aanbod van circulaire en biobased oplossingen voor de bouw (gebouwen en grond-, weg- en waterbouw) en interieurbouw samen te brengen.

De energieklussers zijn van start

De Energieklussers van de gemeente Hollands Kroon zijn gestart. Gisteren is er officieel getekend voor de samenwerking. Wat een goed nieuws is dat! Wethouders Lilian Peters en Maarten Versluis waren erbij.

Lilian Peters ondertekent de intentieverklaring Project OER A7/A8 

Op 11 april 2024 ondertekende wethouder Lilian Peters namens de gemeente Hollands Kroon de ‘intentieverklaring project OER A7/A8’, in het stadshuis van de gemeente Zaanstad. Dit betreft een verkenning van de mogelijkheden voor het realiseren van energieopwekking.

De tegeltaxi gaat weer rijden 

Dit jaar doet de gemeente Hollands Kroon voor de 3e keer mee met het NK tegelwippen. Deze keer dagen we onze buren van de gemeente Schagen uit voor een rechtstreeks duel. Om inwoners massaal hun tegels te laten wippen gaat vanaf 14 mei onze tegeltaxi weer rijden.  

126 Junior Klimaatcoaches in Hollands Kroon ontvangen diploma 

De afgelopen weken hebben 126 kinderen in de gemeente Hollands Kroon zich ingezet om samen aan de slag te gaan voor een beter klimaat. Kinderen in de leeftijd van 7 tot 12 jaar ontdekten op speelse wijze met weekchallenges, puzzels, spelletjes en geheime post hoe zij zelf kunnen bijdragen aan een beter klimaat. Vorige week ontvingen zij hun diploma. Zij mogen zich nu officieel Junior Klimaatcoach noemen.  

3.000 inwoners ontdekken met warmtescan energielekken in hun woning

Afgelopen winter heeft het bedrijf Warmtescan ruim 3.000 woningen gefotografeerd met een warmtebeeldcamera. Op deze foto’s kun je goed zien waar in de woning energie lekt.

Laat je goed informeren over zonnepanelen

Bent u ook benaderd door een bedrijf dat zonnepanelen bij u wil plaatsen? Op zich prima. Maar er zijn bedrijven die de indruk wekken dat ze een aanbod doen namens de gemeente Hollands Kroon. Dat is niet het geval: er lopen vanuit de gemeente geen acties.

Op weg naar een circulaire economie. Goed voor de wereld én voor uw portemonnee!

‘In de zomer naar Bali? Ik koop wel alvast een vliegtuig!’. Dat heeft u natuurlijk nog nooit iemand horen zeggen. Om in Bali te komen hoeft u namelijk geen eigen vliegtuig te hebben, u kunt een plekje kopen voor in het vliegtuig.

Hollands Kroon gaat van beton naar groen en doet vanaf 21 maart weer mee aan het NK Tegelwippen

In hoog tempo tegels eruit, groen erin. Dat staat centraal bij Hollands Kroon tijdens de 5e editie van het NK Tegelwippen. Het NK Tegelwippen start vandaag (21 maart) en loopt tot en met 31 oktober 2024.

Wij steunen initiatief voor meer kruidenrijk grasland

Gemeente Hollands Kroon helpt met een financiële bijdrage haar boeren te verduurzamen. In combinatie met een eigen bijdrage kan hierdoor 100 hectare (ha) regulier grasland via de actie ‘1001ha’ omgezet worden naar kruidenrijk grasland voor veeteelt.

Uitdeeldagen Meer Bomen Nu groot succes

De uitdeeldagen van Meer Bomen Nu zitten erop. Vrijwilligers haalden verschillende zaailingen uit het bos. Deze jonge boompjes werden gratis uitgedeeld aan inwoners uit onze gemeente. En dat bleek een enorm succes!

Wij helpen huiseigenaren met isoleren en energie besparen

Hollands Kroon helpt inwoners met energie besparen. Daarom start de gemeente een isolatieactie in samenwerking met Duurzaam Bouwloket. Een goed geïsoleerd huis is comfortabel, verbruikt minder energie en is meer geld waard.

Vislood schadelijk voor mens, dier en milieu

Met ruim 1,2 miljoen sportvissers is de sportvisserij een grote bron van loodvervuiling in sloten, rivieren, zeeën en meren. Vist u ook met lood? Ga dan op zoek of u ook kunt vissen zonder lood.

126 kinderen in Hollands Kroon worden Junior Klimaatcoach 

2300 kinderen in Nederland gaan samen met hun ouders vier weken lang aan de slag voor het klimaat. In Hollands Kroon doen 126 klimaatcoaches mee. Op 4 maart gaat de landelijk primeur van dit educatieprogramma van start.

Inloopavond Wind op zee in Hollands Kroon

Het doel voor Nederland is om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn, wat een aanzienlijke inspanning vereist. Een van de strategieën is het opwekken van energie op zee door de bouw van windmolenparken.

Deeleconomie is booming: deel ook uw verhaal

Er is een groeiende interesse onder consumenten om producten te leasen of te delen in plaats van te kopen en in eigendom te hebben. Denk bijvoorbeeld aan het uitlenen van…

Meer Bomen Nu deelt 3 maart nog meer gratis bomen uit  

De bomen uitdeeldag van 3 februari was een enorm succes. Meer dan 150 bewoners uit Hollands Kroon kwamen langs om één of meerdere zaailingen op te halen. In totaal zijn er ruim 8.000 bomen uitgedeeld. Deze bomen krijgen een nieuwe plek in onze gemeente.  3 maart is de allerlaatste uitdeeldag.

200 gratis bomen uitgedeeld aan inwoners

Het vergroenen van de gemeente vinden we erg belangrijk. Dat doen we door bomen, struiken en bloemen te planten in de openbare ruimte. Maar ook door het vergroenen van de tuinen van inwoners. Daarom delen we ieder jaar 200 bomen uit aan inwoners.

Uitnodiging: leer alles over de Wilde Bij

Die Wilde Bijen zijn klein, maar hun waarde groot. Ze bestuiven namelijk bloemen, bomen en planten. Zo kunt u genieten van vers fruit, groente en koffie. Op 20 februari geeft Jaap Molenaar, directeur van de Bijenstichting, een lezing over Wilde Bijen.

Hollands Kroon tekent Circulaire Deal Secundaire Bouwmaterialen 

Vrijdag 19 januari heeft wethouder Lilian Peters namens de gemeente Hollands Kroon de Circulaire Deal Secundaire Bouwmaterialen getekend. Dit is een initiatief van Circulair West-Friesland en van de provincie Noord-Holland. Samen met 36 andere ketenpartners zet Hollands Kroon zich in voor circulair slopen.

Meer Bomen Nu deelt gratis bomen uit

Meer Bomen Nu heeft samen met vrijwilligers duizenden zaailingen geoogst in Hollands Kroon. Nu is het tijd deze een nieuwe plek te geven. Heeft u nog ruimte in uw tuin? Meld u zich dan nu aan!

3.000 warmtefoto’s helpen bij het energiebesparen 

De gemeente heeft gevraagd aan Warmtescan om warmtefoto’s te maken van ruim 3.000 woningen. Met die foto’s kunnen de inwoners zien waar warmte weglekt. Dat is nuttige informatie voor mensen die energie willen besparen.

Een groenere tuin? Vraag een gratis boom aan!

Bomen zijn van groot belang. Graag willen wij de gemeente vergroenen. Met het planten van bomen en struiken maken wij onze gemeentegrond steeds een stukje groener. Misschien zijn er ook mogelijkheden in uw tuin. Ook dit jaar geeft de gemeente weer bomen weg die u in uw tuin kunt planten.   

Kerstboominzameling Hollands Kroon 2024

De gemeente Hollands Kroon houdt op woensdagmiddag 10 januari een kerstbomeninzamelactie. In verschillende dorpen worden de bomen versnipperd. Voor iedere ingeleverde kerstboom wordt 50 eurocent gegeven.

Primeur: Meer Bomen Nu voor het eerst in Kolhorn

Op 29 december is Meer Bomen Nu voor het eerst sinds de oprichting van dit project te vinden in Kolhorn. Op deze dag worden tussen 10.00 en 14.00 uur in het Kolhornerbos honderden boompjes en struiken geoogst.

€ 45.000 voor groene vrijwilligersprojecten

Noord-Holland stelt volgend jaar € 45.000 beschikbaar voor groene projecten. De provincie roept groene vrijwilligers en andere natuurliefhebbers op om projecten aan te melden.

Frituurvet, recycle het!

De feestdagen staan weer voor de deur. Dé periode van het jaar waarin de frituurpan overuren draait. Een groot deel van de gebruikte frituurolie verdwijnt bij het restafval of in het riool. Dat moet anders, recycle het!

Een goede daad voor het klimaat; Hollands Kroon zoekt schoolklassen, scoutinggroepen en bso’s die willen meedoen

Hollands Kroon zoekt schoolklassen, scoutinggroepen en bso’s die willen meedoen met het project Junior Klimaatcoach.

Bijna 500 bomen geplant in 2023

Onze aannemer Stoop Groenvoorzieningen is druk bezig met het planten van 356 bomen in de openbare ruimte van onze gemeente. In het overzicht hieronder kunt u zien hoeveel bomen dit jaar zijn of worden geplant. Als alle bomen geplant zijn, is Hollands Kroon bijna 500 bomen rijker.

Hulp bij verduurzamen maatschappelijke gebouwen

Bij veel dorpshuizen, sportaccommodaties, musea en andere maatschappelijke gebouwen zijn kansen om het energiegebruik te verminderen. Dat is goed voor het klimaat en drukt de energierekening. Er zijn diverse subsidies beschikbaar om te verduurzamen. Maar er blijkt in veel gevallen een groot investeringsbedrag nodig. Met de Verordening duurzaam maatschappelijk vastgoed, helpen we instellingen om te verduurzamen.

Eerste oogstdag Meer Bomen Nu een groot succes

De eerste oogstdag van Meer Bomen Nu was een groot succes. Afgelopen zaterdag 4 november haalde wethouder Lilian Peters het eerste boompje van dit seizoen uit de grond van het Lelybosplantsoen in Wieringerwerf. Samen met 12 vrijwilligers uit onze gemeente wisten zij uiteindelijk maar liefst 700 bomen te oogsten. Een goede start van dit nieuwe oogstseizoen!

Meer Bomen Nu zoekt vrijwilligers voor oogst- en plantactie in Hollands Kroon en Schagen

Vanaf 4 november start ‘Meer Bomen Nu’ in Hollands Kroon en Schagen met het oogsten van zaailingen van bomen en struiken. Vrijwilligers gaan op verschillende plekken zaailingen uitgraven die op…

Hulp bij energiebesparing voor ondernemers

Bedrijven in Nederland moeten voldoen aan de energiebesparingswetgeving. Hollands Kroon biedt gratis energiescans aan om ondernemers te helpen bij het nemen van energiebesparende maatregelen.

BTW op zonnepanelen afgeschaft

Als u als particulier zonnepanelen kocht, kon u de btw terugvragen. Dat was een hoop gedoe. Het bleek makkelijker te kunnen, want de btw op zonnepanelen is per 1 januari 2023 afgeschaft. Dat geldt alleen voor panelen die op of bij woningen worden geplaatst.