Duurzaam nieuws

Hier vindt u een overzicht van de nieuwsberichten over duurzaamheid.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

Inloopavond Wind op zee in Hollands Kroon

Het doel voor Nederland is om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn, wat een aanzienlijke inspanning vereist. Een van de strategieën is het opwekken van energie op zee door de bouw van windmolenparken.

Deeleconomie is booming: deel ook uw verhaal

Er is een groeiende interesse onder consumenten om producten te leasen of te delen in plaats van te kopen en in eigendom te hebben. Denk bijvoorbeeld aan het uitlenen van…

200 gratis bomen uitgedeeld aan inwoners

Het vergroenen van de gemeente vinden we erg belangrijk. Dat doen we door bomen, struiken en bloemen te planten in de openbare ruimte. Maar ook door het vergroenen van de tuinen van inwoners. Daarom delen we ieder jaar 200 bomen uit aan inwoners.

Uitnodiging: leer alles over de Wilde Bij

Die Wilde Bijen zijn klein, maar hun waarde groot. Ze bestuiven namelijk bloemen, bomen en planten. Zo kunt u genieten van vers fruit, groente en koffie. Op 20 februari geeft Jaap Molenaar, directeur van de Bijenstichting, een lezing over Wilde Bijen.

Hollands Kroon tekent Circulaire Deal Secundaire Bouwmaterialen 

Vrijdag 19 januari heeft wethouder Lilian Peters namens de gemeente Hollands Kroon de Circulaire Deal Secundaire Bouwmaterialen getekend. Dit is een initiatief van Circulair West-Friesland en van de provincie Noord-Holland. Samen met 36 andere ketenpartners zet Hollands Kroon zich in voor circulair slopen.

Meer Bomen Nu deelt gratis bomen uit

Meer Bomen Nu heeft samen met vrijwilligers duizenden zaailingen geoogst in Hollands Kroon. Nu is het tijd deze een nieuwe plek te geven. Heeft u nog ruimte in uw tuin? Meld u zich dan nu aan!

3.000 warmtefoto’s helpen bij het energiebesparen 

De gemeente heeft gevraagd aan Warmtescan om warmtefoto’s te maken van ruim 3.000 woningen. Met die foto’s kunnen de inwoners zien waar warmte weglekt. Dat is nuttige informatie voor mensen die energie willen besparen.

Een groenere tuin? Vraag een gratis boom aan!

Er kan geen boom meer worden aangevraagd. Bomen zijn van groot belang. Graag willen wij de gemeente vergroenen. Met het planten van bomen en struiken maken wij onze gemeentegrond steeds…

Kerstboominzameling Hollands Kroon 2024

De gemeente Hollands Kroon houdt op woensdagmiddag 10 januari een kerstbomeninzamelactie. In verschillende dorpen worden de bomen versnipperd. Voor iedere ingeleverde kerstboom wordt 50 eurocent gegeven.

Primeur: Meer Bomen Nu voor het eerst in Kolhorn

Op 29 december is Meer Bomen Nu voor het eerst sinds de oprichting van dit project te vinden in Kolhorn. Op deze dag worden tussen 10.00 en 14.00 uur in het Kolhornerbos honderden boompjes en struiken geoogst.

€ 45.000 voor groene vrijwilligersprojecten

Noord-Holland stelt volgend jaar € 45.000 beschikbaar voor groene projecten. De provincie roept groene vrijwilligers en andere natuurliefhebbers op om projecten aan te melden.

Frituurvet, recycle het!

De feestdagen staan weer voor de deur. Dé periode van het jaar waarin de frituurpan overuren draait. Een groot deel van de gebruikte frituurolie verdwijnt bij het restafval of in het riool. Dat moet anders, recycle het!

Een goede daad voor het klimaat; Hollands Kroon zoekt schoolklassen, scoutinggroepen en bso’s die willen meedoen

Hollands Kroon zoekt schoolklassen, scoutinggroepen en bso’s die willen meedoen met het project Junior Klimaatcoach.

Bijna 500 bomen geplant in 2023

Onze aannemer Stoop Groenvoorzieningen is druk bezig met het planten van 356 bomen in de openbare ruimte van onze gemeente. In het overzicht hieronder kunt u zien hoeveel bomen dit jaar zijn of worden geplant. Als alle bomen geplant zijn, is Hollands Kroon bijna 500 bomen rijker.

30.789 tegels eruit, groen erin: Hollands Kroon verslaat Texel bij NK Tegelwippen

Tijdens de vierde editie van het NK Tegelwippen werden in het hele land ruim 4,5 miljoen tegels verruild voor gras, bloemperken, bomen en geveltuinen. Van maart tot en met oktober van dit jaar is dus een nieuw record gehaald!

Hulp bij verduurzamen maatschappelijke gebouwen

Bij veel dorpshuizen, sportaccommodaties, musea en andere maatschappelijke gebouwen zijn kansen om het energiegebruik te verminderen. Dat is goed voor het klimaat en drukt de energierekening. Er zijn diverse subsidies beschikbaar om te verduurzamen. Maar er blijkt in veel gevallen een groot investeringsbedrag nodig. Met de Verordening duurzaam maatschappelijk vastgoed, helpen we instellingen om te verduurzamen.

Eerste oogstdag Meer Bomen Nu een groot succes

De eerste oogstdag van Meer Bomen Nu was een groot succes. Afgelopen zaterdag 4 november haalde wethouder Lilian Peters het eerste boompje van dit seizoen uit de grond van het Lelybosplantsoen in Wieringerwerf. Samen met 12 vrijwilligers uit onze gemeente wisten zij uiteindelijk maar liefst 700 bomen te oogsten. Een goede start van dit nieuwe oogstseizoen!

Waterschap HHNK geeft klimaatsubsidie aan Hollands Kroon voor het vervangen van duiker Molenvaart

Wij hebben van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier € 100.000,- subsidie ontvangen. Deze subsidie is voor het project ‘Vervangen duiker Molenvaart in Anna Paulowna’. Dit project is een klimaat adaptieve maatregel. Dit…

Meer Bomen Nu zoekt vrijwilligers voor oogst- en plantactie in Hollands Kroon en Schagen

Vanaf 4 november start ‘Meer Bomen Nu’ in Hollands Kroon en Schagen met het oogsten van zaailingen van bomen en struiken. Vrijwilligers gaan op verschillende plekken zaailingen uitgraven die op…

Hulp bij energiebesparing voor ondernemers

Bedrijven in Nederland moeten voldoen aan de energiebesparingswetgeving. Hollands Kroon biedt gratis energiescans aan om ondernemers te helpen bij het nemen van energiebesparende maatregelen.

Hulp bij verduurzamen maatschappelijke gebouwen

De verwarming staat uit vanwege de zomer. En daarmee ziet de energierekening er prettig uit. Maar dat is binnenkort weer anders. Wees voorbereid op de koude wintermaanden. Eigenaren van dorpshuizen,…

BTW op zonnepanelen afgeschaft

Als u als particulier zonnepanelen kocht, kon u de btw terugvragen. Dat was een hoop gedoe. Het bleek makkelijker te kunnen, want de btw op zonnepanelen is per 1 januari 2023 afgeschaft. Dat geldt alleen voor panelen die op of bij woningen worden geplaatst.