Plastic afval scheiden

Hieronder staan vragen en antwoorden over de inzameling van plastic.

Het CPB (Centraal Plan Bureau) heeft gekeken naar wat het scheiden van plastic oplevert. Veel inwoners houden hun plastic al goed apart. Maar de verwerking en de toepassing van het gerecycled materiaal is nog niet goed genoeg. Gemeenten, afvalbedrijven, overheid, producenten en de recyclingindustrie werken samen aan oplossingen om tot een betere milieuwinst te komen.

Zeker weten! 82% van uw gescheiden plastic, blik en drinkpakken wordt nu al opnieuw gebruikt. Van plastic verpakkingen wordt 66% hergebruikt. Uw inzet is dus heel waardevol. Wij rekenen erop dat u hiermee doorgaat, zodat we samen tot hogere milieuwinst kunnen komen. Maar nog niet voor alle soorten plastic is er al een goede toepassing. Hier worden samen met producenten oplossingen voor gezocht.

Nadat de oranje containers en zakken pbd zijn ingezameld worden ze naar een sorteerinstallatie gebracht. Deze installatie sorteert het blik, drankenkartons en plastic op de verschillende typen plastic. Daarna worden de producten naar verwerkingsbedrijven gebracht. Daar maken ze er nieuwe producten van.

Maar, het is hierbij wel belangrijk dat:

  • het echt plastic verpakkingen, blik en lege drinkpakken zijn;
  • de verpakkingen uit de keuken of badkamer komen;
  • dat de verpakkingen leeg zijn.

Als er bij de inzameling van plastic teveel verkeerde materialen zitten, dan kan een hele vracht worden afgekeurd. Dat betekent dat het materiaal niet wordt hergebruikt, maar dat het met ander afval wordt verbrand. Het gaat om materialen als grote zeilen, medicijnafval en harde kunststoffen. Bijvoorbeeld emmers, wasmanden en tuinslangen; deze levert u in op het afvalbrengstation.

Al uw plastic uit de keuken of badkamer mag in de zak/bak voor plastic, blik en drinkpakken. Om het plastic goed te verwerken, hebben we het liefst dat de verpakking leeg is. Maar, het is wel van belang dat het echt plastic of blik en lege drinkpakken zijn. Als er teveel andere materialen tussen zitten kunnen de plastic verpakkingen niet meer gesorteerd worden. En dan kunnen ze ook niet meer hergebruikt worden.

Bent u er niet zeker van of iets in de plastic, blik, drinkpakken-container/zak kan? Kijk dan in de HVC-app of op de website van HVC.

Nee dat klopt niet. Er wordt wel milieuwinst behaald met het scheiden van plastic verpakkingen. Maar dat kan nog meer. Daarom zoeken we samen met onder andere producenten van verpakkingen naar oplossingen hiervoor.

Er is vanaf 1 juli 2021 een statiegeld systeem alle PET-flessen. Voor de andere plastic verpakkingen is de huidige manier van plastic scheiden bedacht.

Sinds 1 april 2023 zit er statiegeld op alle blikjes drinken tot 3 liter. Net als bij kleine statiegeld flesjes gaat het om €0,15 statiegeld per blikje. Op welke blikjes statiegeld zit herkent u aan het statiegeld logo op het blikje.

Chipszakken horen in de plastic container. Chipskokers horen bij het restafval, dus in de grijze container.

Een extra container voor uw plastic, blik en drinkpakken (oranje deksel) vraagt u gratis aan bij HVC via tel. 0800-0700. Ook als u uw container wilt omruilen voor een ander formaat neemt u contact op met HVC.