Wie mogen stemmen voor de Europese verkiezingen 2024?

In Nederland vinden de Europese verkiezingen plaats op 6 juni 2024. Iedere EU-inwoner van 18 jaar en ouder mag stemmen.

Wie mogen stemmen?

  • Als u de Nederlandse nationaliteit heeft en
  • Op de dag van de verkiezingen 18 jaar of ouder bent

Stempas

Met een stempas kunt u in elk stembureau binnen de gemeente Hollands Kroon stemmen.

U ontvangt van de gemeente Hollands Kroon een stempas als u hier op dinsdag 23 april 2024 staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Bent u verhuisd na 23 april 2024 naar Hollands Kroon? Dan krijgt u een stempas van uw vorige gemeente. U kan dan niet in Hollands Kroon stemmen.

Iemand anders voor u laten stemmen (volmacht)

Als u zelf niet kunt stemmen, kunt u iemand volmacht geven om in uw plaats te stemmen. Het is ook mogelijk om in een andere gemeente te stemmen als je een kiezerspas aanvraagt, of te stemmen vanuit het buitenland. Hierover volgt later meer informatie op deze website.

Stemmen als EU-burger zonder Nederlandse nationaliteit? Vul een Y-32 formulier in!

Op donderdag 6 juni 2024 zijn de verkiezingen voor het Europees Parlement. U kunt alleen stemmen als u de Nederlandse nationaliteit heeft of de nationaliteit van een ander land uit de Europese Unie (EU). Bent u EU-burger dan is deze informatie belangrijk voor u om in Nederland te kunnen stemmen voor het Europees Parlement.

Als EU-burger zelf bepalen waar u gaat stemmen

U mag bij deze verkiezingen zelf bepalen in welk land u wilt stemmen: in Nederland of in het EU-land van uw nationaliteit. Gaat u in Nederland stemmen? Dan kiest u voor de Nederlandse leden van het Europees Parlement.

In Nederland stemmen? Dan eenmalig registreren

Wilt u in Nederland stemmen? Dan moet u vooraf een Y-32 formulier invullen. U vindt het formulier de website van de Rijksoverheid: Model Y 32 (Verklaring stemmen voor Europees Parlement in Nederland).

Hiermee registreert u zich eenmalig bij uw gemeente. U ontvangt binnenkort ook per post het formulier van ons.

Met het Y-32 formulier laat u weten u dat u niet ook in een ander land stemt. Anders zou u 2 keer kunnen stemmen voor het Europees Parlement en dat mag niet.

Heeft u de Nederlandse nationaliteit en woont u in Nederland? Dan is een formulier niet nodig.

Stemmen en tijdelijk verblijf in het buitenland

Er zijn 2 mogelijkheden om te stemmen voor kiezers die tijdelijk in het buitenland zijn, bijvoorbeeld voor werk, studie of vakantie.
1. Iemand voor u laten stemmen (schriftelijke volmacht).
2. De kiezer stemt zelf per brief. Deze kiezer moet een buitenlands postadres hebben. De kiezer vraagt dit aan bij de gemeente Den Haag via: Tijdelijk in het buitenland tijdens de Europees Parlementsverkiezing – Den Haag. De volledige aanvraag, ondertekend en met kopie van het geldige Nederlandse identiteitsdocument, moet uiterlijk 9 mei 2024 ontvangen zijn.

Voor wanneer inleveren?

Stuur het Nederlandstalige formulier naar de gemeente waar u staat ingeschreven. De gemeente moet het formulier uiterlijk op 23 april 2024 hebben ontvangen. Stuur de volgende documenten mee:

  • Kopie van uw geldige paspoort, rijbewijs of identiteitskaart uit Nederland of een ander EU-land

Mail het formulier met de documenten naar verkiezingen@hollandskroon.nl

Of stuur het per post naar:

Gemeente Hollands Kroon, Verkiezingen, Postbus 8 1760 AA Anna Paulowna

Hulp nodig bij het invullen van het Nederlandstalige Y–32 formulier?

Hulp nodig bij het invullen van het Nederlandstalige Y–32 formulier? Een vertaling van het formulier in meerdere EU-talen staat op de website van de Rijksoverheid: Vertalingen model Y 32 met begeleidende brief.

U ontvangt van de gemeente Hollands Kroon een stempas als u hier op dinsdag 23 april 2024 staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Bent u verhuisd na 23 april 2024 naar Hollands Kroon? Dan krijgt u een stempas van uw vorige gemeente. U kan dan niet in Hollands Kroon stemmen.

Registratie intrekken

Heeft u zich eerder in Nederland geregistreerd voor de Europese verkiezingen? Maar wilt u in 2024 stemmen in het EU-land waarvan u de nationaliteit hebt? Neem dan contact op met de gemeente om uw eerdere registratie in te trekken.