Vernieuwing Rijdersstraat, Zwarteweg, Kerkplein, Oranjelaan, J.F. Kennedylaan, Julianalaan en Ooievaarspark in ’t Veld

We gaan Het Kerkplein, een deel van de Rijdersstraat en Zwarteweg, de Oranjelaan, J.F. Kennedylaan, Julianalaan en het Ooievaarspark in ’t Veld vernieuwen.

Wat gaan we vernieuwen?

De riolering, bestrating, parkeervoorzieningen en het openbaar groen pakken we aan.

Voor de Rijdersstraat is het project vooral het terugbrengen van het authentieke en kenmerkende bebouwingslint. Daarnaast wordt er voor de Rijdersstraat en de Zwarteweg invulling gegeven aan het verkeerskundig advies.

Bij het Kerkplein kijken we vooral naar wat voor functie het plein straks moet krijgen. Wat voor sfeer vinden we belangrijk? Waar moet het plein aan voldoen? Hoe past het meer bij deze tijd?

Voor de straten Oranjelaan, J.F. Kennedylaan en de Julianalaan kijken we naar de volgende zaken:

  • de verkeersveiligheid
  • parkeergelegenheid
  • openbaar groen
  • de verdere inrichting van het openbaar gebied.

Voor het Ooievaarspark willen we beter aansluiten op het Kerkplein. We willen meer eenheid en dat het ontwerp elkaar versterkt.

Verouderde openbare ruimte

Er is een nieuw ontwerp om de openbare ruimte opnieuw in te richten. Dan gaat het om de bestrating, parkeervoorzieningen, openbare verlichting en het openbaar groen. Dit komt in de genoemde straten en het Kerkplein en Ooievaarspark. Dit is nodig omdat de openbare ruimte verouderd is. Ook komt er meer aandacht voor het onderhoud van de openbare ruimte. U vindt het ontwerp hier: Definitieve inrichtingsontwerp

Planning en werkvolgorde

In de eerste maanden van 2023 hebben verschillende nutspartijen werkzaamheden uitgevoerd. Zo heeft Liander het gas- en stroomnetwerk vervangen en verbeterd, Delta Fiber en Glaspoort hebben glasvezel aangelegd en PWN gaat nog werkzaamheden verrichten aan de waterleidingen.

Op 13 maart startte onze aannemer Strukton Wegen en Beton uit Medemblik. Ze begonnen de werkzaamheden in de Zwarteweg, daarna gaan ze verder in de Oranjelaan, JF Kennedylaan en Julianalaan, om als laatste de Rijdersstraat en Koggeweg aan te pakken. We verwachten dat de werkzaamheden in het begin van 2024 helemaal klaar zijn.

Tijdens de werkzaamheden zijn de woningen en winkels alleen lopend bereikbaar. De totale omvang van de klus is ruim 4 miljoen euro. Een overzicht van de planning en werkvolgorde staat in de onderstaande afbeelding (versie juli 2023).

Planning 2023-2024

FaseStraatWeek
Fase 2AZwartewegweek 11-21
Fase 2BLeijerpolderwegweek 22-23
Fase 3Wilhelminalaanweek 22-23
Fase 4Oranjelaan, JF Kennedylaan en Julianalaanweek 23-30
Fase 5ARijdersstraat en Zwartewegweek 35-38
Fase 5BRijdersstraat en Kerkpleinweek 35-45
Fase 6Rijdersstraat en Patrijslaanweek 46-01
Fase 7Valbrugweg en Koggewegweek 02-09

Vragen

Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie over de uitvoering? Neem dan contact op met Joosje Schaap, de omgevingsmanager van Strukton. Zij is telefonisch bereikbaar op 085 8220436. Of stuur een e-mail naar joosje.schaap@strukton.com

Project volgen

Via de BouwApp

Volg het project via de BouwApp voor belangrijke updates over de voortgang, wegafsluitingen, en omleidingen. De app biedt ook informatie over het bouwproject voor de omgeving en laat toe dat updates worden gedeeld op social media. Bekijk het uitlegfilmpje hieronder voor instructies over het gebruik van de app.”

De BouwApp | Uitlegvideo