Oorlogsmonumenten vertellen
De Tweede Wereldoorlog ligt meer dan 75 jaar achter ons. Om de herinneringen levend en betekenisvol te houden, is ervoor gekozen om in 2021 en 2022 de verhalen achter zes oorlogsmonumenten in Hollands Kroon op film vast te leggen. Dit zijn mini-documentaires geworden. In deze mini-documentaires zijn ooggetuigen, familie en vrienden van overledenen, leerlingen en andere betrokkenen aan het woord.
Achter ieder oorlogsmonument gaan herinneringen schuil die niet mogen worden vergeten. Dit zijn verhalen over bezetting, vervolging, verzet, verraad en onderduiken. Maar ook verhalen over bevrijding en leven in vrijheid met het hebben van respect en elkaar accepteren.
Het project ‘Oorlogsmonumenten vertellen’ is een idee van, vervolgens ontwikkeld en gerealiseerd door Uitgeverij Peter Sasburg. Hollands Kroon steunt dit idee. Vanwege de coronamaatregelen zijn 3 mini-documentaires vertraagd, deze kunt u in het voorjaar van 2023 verwachten op deze pagina.
Bekijk hier de eerste 3 Mini-documentaires:
Oorlogsmonumenten vertellen - trailer
1. Oorlogsmonument Marten Snoodijk
Locatie: Begraafplaats Zandburen - Noordburenweg 15, 1777 NB Hippolytushoef

Het oorlogsmonument in Hippolytushoef voor verzetsheld Marten Snoodijk. Marten Snoodijk is geboren op 17-3-1914. Hij is doodgeschoten door de Duitse commandant Jürgen Hinrichsen op Wieringen op 26 april 1945. De bijnaam van de Duitse commandant was ‘het scheermes’.
Het graf is uitgevoerd in natuursteen en heeft de vorm van de brug, bij Van Ewijcksluis aan de Korte Afsluitdijk. Het ontwerp was van de Wieringer architect Bouke Zandstra.
Op 2 augustus 1945 werd Marten Snoodijk herbegraven op de begraafplaats Zandburen in Hippolytushoef. Het oorlogsmonument/graf werd onthuld door burgemeester L.C. Kolff. De tekst op het monument luidt; ‘Gevallen voor het vaderland. Zijn leven was dienen. In dankbare herinnering’.
Het oorlogsmonument/graf is geadopteerd door basisschool H. Henricus in Hippolytushoef.
Achtergrondinformatie bij de mini-documentaire

Notaris Obreen en z’n dochter Letty, waren actief in de NSB op het eiland Wieringen. Letty was goed bevriend met de burgemeestersdochter Nicolien Kollf. Ze hielden van pleziertochtjes in een zeilbootje op het Amstelmeer en hadden allebei mooie kleren. Chic zijn en vrolijkheid, dat was voor de meisjes geweldig. Maar Letty was ook vaak impulsief en wild.
In 1941 werd Letty verliefd op de Duitse grensbewaker Heinrich Klatte, die verbleef op Oosterland. Ze kregen samen een kind, Heinz Hendrik. In 1943/1944 leerde Letty de Duitse commandant Jürgen Hinrichsen kennen op Wieringen. Ook wel ‘het scheermes’ genoemd, door z’n brute optredens. Ze kregen verkering en hij was regelmatig op bezoek bij de familie Obreen.
Op 8 mei 1945 werd ze gevangengenomen op verdenking van collaboratie met de Duitsers.
De achtergrondinformatie is geschreven door Peter Sasburg, copyright Uitgeverij Peter Sasburg.

Bekijk de mini-documentaire:
2. Oorlogsmonument Westerland
Locatie: Westerlanderlaan, 1778 KT Westerland

Het oorlogsmonument herinnert de inwoners van Wieringen aan de 27 burgers, die tijdens de jaren 40-45 zijn omgekomen.
Het jongste slachtoffer was het 4-jarige meisje Pietje de Vries (geboren 28-7-36). Zij werd op de Westerlandlaan door bomscherven van een Engels vliegtuig dodelijk getroffen op 21 augustus 1940. Pietje werd begraven op het kerkhof van de Westerlander kerk. Het graf is nog aanwezig. De naam van Pietje de Vries staat op een plaquette van het oorlogsmonument.
Het monument is een obelisk van natuursteen, geplaatst op een voetstuk met aan vier kanten teksten en namen. Ontwerp van de architect Bouke Zanstra. Het staat aan de Ventweg, parallel aan de Rijksstraatweg N99. Tekst op het monument luidt; ‘ Zij vielen ten gevolge van het oorlogsgeweld, 1940-1945’.Op 4 mei 1947 werd het oorlogsmonument onthuld door burgemeester L.C. Kolff, ter nagedachtenis aan de 27 burgerslachtoffers.
Het oorlogsmonument is geadopteerd door basisschool H. Henricus in Hippolytushoef.
Mini-documentaire, copyright Uitgeverij Peter Sasburg.
Achtergrondinformatie bij de mini-documentaire
Pietje liep samen met haar moeder Geertje en 5-jarige zus Jantje op de Westerlandlaan, toen de bom viel. Jantje bleef ongedeerd. Moeder raakte zwaargewond. Zij had een verbrijzeld been en moest naar het ziekenhuis. Door het lange herstel van Geertje kon ze haar dochter Pietje nooit meer zien. Buurvrouw Catharina Doves raakte ook zwaargewond en overleed voor haar huis. Ze werd 59 jaar oud. Ook haar naam staat op het oorlogsmonument en haar grafsteen staat nog op het kerkhof van de Westerlander kerk.
Er vielen die middag nog negen bommen op een nabijgelegen weiland. Twee paarden werden daardoor gedood, een boerderij beschadigd en de ruiten van omliggende woningen vernield. Vier personen werden door de bomscherven licht gewond.
De achtergrondinformatie is geschreven door Peter Sasburg, copyright Uitgeverij Peter Sasburg.

Bekijk de mini-documentaire:
3. Namenmonument Joods Werkdorp
Locatie: Voormalig Joods Werkdorp Nieuwe Sluis - Nieuwesluizerweg 42, 1774 PE Slootdorp

Het namenmonument op het terrein van het voormalig Joods Werkdorp maakt onderdeel uit van het Herdenkingsmonument 1989. Het bestaat uit een halve cirkel van staal om de bestaande stenen zuil heen. Op die halve cirkel zijn 197 herdenkingssteentjes gelegd met de namen van 197 vermoorde joodse vluchtelingen, afkomstig uit het Joods Werkdorp.
Die halve cirkel van staal verbeeldt de vroegere situering van houten barakken achter gemeenschapshuis Joods Werkdorp. Hier woonden en werkten jongens en meisjes uit onder andere Duitsland, Polen en Oostenrijk.
Deze vluchtelingen hebben geen eigen graf, maar door de geplaatste steentjes is er voor hen toch een herdenking gekomen.
Op basis van een joodse traditie kan elke bezoeker ook zelf een steentje neerleggen op het geplaatste herdenkingssteentje. Uit respect voor het slachtoffer en zodat de naam niet wordt vergeten en zijn gelijkwaardigheid als mens wordt erkend.
Het Namenmonument werd onthuld door burgemeester Rian van Dam van de gemeente Hollands Kroon, in aanwezigheid van de twee initiatiefnemers Marieke Roos en Ina Hoogenbosch-Glas op 6 oktober 2021.

Het herdenkingsmonument op de zuil heeft een bronzen plaquette waarop in reliëf, een hand met zeven gebroken halmen zijn afgebeeld. De halmen staan symbool voor een bloeiende gemeenschap, waaraan na zeven jaren plotseling een einde kwam. Dat was na de ontruiming in 1941. De plaquette is ontworpen Leo Ellermeijer, oud-ambtenaar recreatie en cultuur, van de gemeente Wieringermeer.
Het herdenkingsmonument werd onthuld door burgemeester J.F.G. Knorr en twee oud-werkdorpers G. Laske en P. Schwarzschild, op 9 november 1989.
Achtergrondinformatie bij de mini-documentaire
Herbert Tombowski en Herta Stern waren allebei gevlucht uit nazi-Duitsland in 1939. Ze konden een plek krijgen in het Joods Werkdorp in hetzelfde jaar. Herbert volgde een opleiding in de landbouw en Herta ging aan het werk in de huishouding. Ze leerden elkaar beter kennen op het werkdorp en raakten verliefd. Onafscheidelijk waren ze op de sport- en culturele activiteiten.
Zowel Herbert als Herta konden na de ontruiming van het werkdorp in maart 1941 blijven. Eind juli 1941 hadden ze een onderduikplek gekregen op de boerderij van de familie Glas-Pijper aan de Gouwe, gemeente Hoogwoud en ze trouwden ook nog in hetzelfde jaar. In 1942 verhuisden ze weer, omdat de Duitsers de kuststreek ‘jodenvrij’ wilden hebben. Uiteindelijk werden ze toch opgepakt. Herbert ging op transport naar kamp Flossenburg en werd daar vermoord in april 1945. Hij was nog maar 26 jaar. Herta werd vermoord in kamp Bergen Belsen in mei 1945, 22 jaar oud.
De achtergrondinformatie is geschreven door Peter Sasburg, copyright Uitgeverij Peter Sasburg.

Bekijk de mini-documentaire:
4. Oorlogsmonument Anna Paulowna
Locatie: Burgemeester Mijnlieffstraat 1, 1760 AA Anna Paulowna

Het oorlogsmonument/plaquette in Anna Paulowna herinnert aan drie verzetsmensen: bloembollenkweker Pieter Bergman, huisschilder Leendert Pieterse en bloembollenkweker Cornelis Colijn.
Het filmscript van de te maken mini-documentaire is onder meer gebaseerd op persoonlijke verhalen van nabestaanden van Pieterse en Bergman.
Achtergrondinformatie bij de mini-documentaire
Marjoke en Leendert hebben hun opa Leendert Pieterse nooit gekend. Verhalen over hem en z’n vrouw Cornelia werden verteld door hun vader Jan. Jan wilde eigenlijk niet praten over de oorlog. Wel heeft hij z’n kinderen uitgelegd dat vrijheid, gerechtigheid en onafhankelijkheid belangrijk waren in het leven. Jan was, als oud-militair, actief in het verzet. Zijn vader Leendert was hoofd van de LO in Breezand. Ze hadden regelmatig onderduikers in huis en ook was hij op zoek naar andere betrouwbare adressen. Opa werkte ook samen met Cornelis Colijn. Door verraad werd Leendert opgepakt en gedeporteerd naar kamp Sachsenhausen en kamp Buchenwald. Op 4 april 1945 werd hij doodgeschoten.
Hanneke Muntjewerf vertelt over haar vader Pieter Bergman, die op een boerderij in Anna Paulowna onderduikers had en ook hulpverleende aan een sabotagegroep uit Den Helder. Z’n boerderij was een vergaderplek voor de Binnenlandse Strijdkrachten en een bergplaats voor wapens en munitie. In een nabijgelegen schuur werd geoefend met stenguns. Door verraad werd Pieter gearresteerd en gefusilleerd in Zwanenburg op 19 februari 1945.
De achtergrondinformatie is geschreven door Peter Sasburg, copyright Uitgeverij Peter Sasburg.
De video in het teken van het oorlogsmonument in Anna Paulowna is vanwege de coronamaatregelen vertraagd en kunt u in de loop van 2023 verwachten op deze pagina.
5. Oorlogsmonument Wieringerwerf
Locatie: Naast de Christus Koningkerk aan de Professor Granpré Molièrestraat Terppad, 1771 AE Wieringerwerf

Oorlogsmonument Wieringerwerf herinnert de inwoners van de Wieringermeerpolder aan de burgerslachtoffers, militairen en verzetsmensen, die in de jaren 40-45 zijn omgekomen.
De mini-documentaire is onder meer gebaseerd op de gevolgen van de onderwaterzetting van de polder op 17 april 1945.
Onderwerpen die terugkomen in de mini-documentaire
Tineke Iwema-Rispens, 18 jaar in 1945, vertelt het verhaal over het verlaten van de polder en wat dat betekende voor haar familie. Broer Klaas werd bij het verlaten van de polder gevangengenomen omdat hij geen Persoonsbewijs en Ausweis bij zich had. Met andere gearresteerde polderbewoners moesten ze op de fiets naar de gevangenis in Hoorn. Onderweg was hij getuige van de moord op Adrie de Graaf, die bij Wognum werd doodgeschoten door twee Landwachters. Truus Admiraal, 5 jaar in 1945, vertelt over de verschrikkelijke gebeurtenis die haar moeder en broertje, 9 dagen oud, overkwam. Een dag voor de onderwaterzetting waren moeder Divera en zoontje Sjaakje al ondergebracht in een gymzaal in Winkel met nog meer kwetsbare polderbewoners. Op 17 april 1945, via Winkel, vluchtte de familie Admiraal, zwager/ chauffeur Gerbrand Bruin, de kraamhulp en een hongerkind uit Amsterdam, de polder uit in een vrachtwagentje. Op weg naar de oma van Truus in Westbeemster, werd het vrachtwagentje onverwachts beschoten door Engelse vliegtuigen in de buurt van Schermerhorn. Moeder en zoontje waren op slag dood. Vader Maarten, dochter Truus, de kraamhulp en het hongerkind overleefden de aanval. Gerbrand Bruin overleed ’s avonds aan z’n verwondingen. Divera en Sjaakje werden samen begraven op de begraafplaats van Westbeemster op 20 april 1945.
De achtergrondinformatie is geschreven door Peter Sasburg, copyright Uitgeverij Peter Sasburg.
De video in het teken van het oorlogsmonument in Wieringerwerf is vanwege de coronamaatregelen vertraagd en kunt u in de loop van 2023 verwachten op deze pagina.
6. Oorlogsmonument Nieuwe Niedorp
Locatie: Nieuwe Niedorp

Het oorlogsmonument/grafsteen in Nieuwe Niedorp herinnert aan een joods meisje. Op initiatief van zoon Jaap de Vries werd op de grafsteen van z’n ouders (Hein de Vries en IJtje Rezelman) ook de naam van Loesje Pinto toegevoegd. Jaap en Wijntje de Vries waren de onderduikouders van Loesje Pinto en wilden haar hiermee gedenken.
Het filmscript van de te maken mini-documentaire, is onder meer gebaseerd op de moed van de onderduikouders die met gevaar voor eigen leven, een 5-jarig joods meisje in huis namen.
Achtergrondinformatie bij de mini-documentaire
De dochters Loes en Liesbet, van Jaap en Wijntje, vertellen het verhaal over het dagelijks leven in de oorlogsjaren, er waren nog meer onderduikers in huis, en het verraad van Loesje. De 17-jarige kleindochter Zonne van Loes, vond als kind een leesboekje van Loesje op zolder. Een indrukwekkend moment. Ze vertelt dat ze ter nagedachtenis aan haar een werkstuk op de lagere school had gemaakt.
Loesje ging op transport naar Westerbork en werd vermoord in Auschwitz. Buurjongen Piet Groes heeft het zien gebeuren toen Loesje werd opgehaald door twee politieagenten. Hij vertelt over deze verbijsterende gebeurtenis.
Jaap en Wijntje de Vries kregen in 2002 postuum een Yad Vashem onderscheiding en werden zodoende geëerd voor de onderduikhulp aan Loesje Pinto.
De achtergrondinformatie is geschreven door Peter Sasburg, copyright Uitgeverij Peter Sasburg.