Handleiding voor participatie

Openstaan voor elkaar, dat is goed buurschap

In uw leefomgeving moet u zich goed en veilig voelen. In de gemeente Hollands Kroon maken we dat samen mogelijk. Iedereen draagt daar aan bij: door naar elkaar te luisteren en rekening met elkaar te houden. Ook als we het soms niet eens zijn. Dat noemen wij ‘goed buurschap’.

Samenwerken maakt bijna alles beter. Of het nu gaat om een gebouw of een nieuw plan, iedereen moet mee kunnen denken en mee kunnen praten.

Actieve samenwerking vinden wij belangrijk. Soms is het zelfs nodig. Daarom heeft de gemeente Hollands Kroon hier afspraken over gemaakt. Sinds 1 januari 2023 gelden er een Visie op Participatie en een partcipatieverordening. Daarin staat hoe en wanneer inwoners, bedrijven en organisaties mee kunnen doen met de plannen van de gemeente en hoe zij zelf ideeën kunnen inbrengen.

Wanneer is participatie nodig?

Participatie is belangrijk zodra uw plannen invloed kunnen hebben op uw omgeving. Denk hierbij aan situaties zoals:

  • Nieuwbouw of uitbreiding:
    Bijvoorbeeld het bouwen van een schuur, mantelzorgwoning of woning. Dit kan vragen of zorgen oproepen bij buren, daarom is het verstandig hen tijdig te betrekken.
  • Nieuwe dakkapel met uitzicht: Plaatst u een dakkapel die uitkijkt op de tuin van uw buren? Bespreek dit dan vooraf met hen, zodat eventuele zorgen besproken en opgelost kunnen worden – bijvoorbeeld door het toepassen van melkglas.
  • Vervanging zonder veranderingen:Vervangt u een bestaande dakkapel zonder dat het uitzicht of geluid verandert? Dan hoeft u dit niet te overleggen, maar het is prettig om uw buren kort te informeren. Zo voorkomt u verrassingen en blijft u een goede buur.

Kort gezegd: hoe ingrijpender het plan, hoe belangrijker het is om uw omgeving mee te nemen. Dat zorgt voor begrip, voorkomt misverstanden en draagt bij aan een prettige samenwerking.

Aan de slag met participatie?

Wilt u met iets aan de slag?

Misschien een aanbouw of dakkapel. Of iets anders dat mensen in uw buurt kunnen gaan merken.

Heeft u een principe uitkomst?

Dan kunt u aan de slag met het plan van aanpak. Zo kunt u goed voorbereid uw vergunningsaanvraag doen.