Restgrond en snippergroen

Hollands Kroon heeft restgrond, ook wel snippergroen genoemd. Dit zijn kleine stukken openbaar groen zonder belangrijke functie. Vroeger verkochten we deze stukjes grond vaak aan onze inwoners. Daar zijn we mee gestopt. Reden hiervan is dat verkochte stukken grond vaak veranderden in bijvoorbeeld een betegeld terras.

Klimaatverandering zorgt voor hogere temperaturen. Daarnaast is steeds meer grond verhard (bijvoorbeeld geasfalteerd of betegeld). Dat zorgt er voor dat warmte niet goed weg kan. In stedelijke gebieden kan het daardoor zomers gemiddeld één graad warmer worden dan in landelijke gebieden. Groeiende warmte heeft gevolgen voor de leefbaarheid en gezondheid van mensen.

Verharde grond zorgt er ook voor dat regen bij grote buien niet makkelijk weg kan stromen. Daardoor ontstaat wateroverlast. Nederland wil in 2050 klimaatbestendig zijn en daarom hebben alle overheden in Nederland een plan gemaakt. Dit plan moet Nederland en haar inwoners en bedrijven voorbereiden op een veranderend klimaat.