Bomenlijst Hollands Kroon

Wilt u één of meer bomen verwijderen? Dan heeft u misschien een omgevingsvergunning nodig. In de bomenlijst Hollands Kroon staat of en wanneer u deze moet aanvragen. De omgevingsvergunning wordt verleend door het college van Burgemeester & Wethouders (bevoegd gezag). Particulieren hoeven voor het verwijderen van bomen op hun eigen terrein geen omgevingsvergunning aan te vragen.

De bomenlijst maakt onderdeel uit van de Verordening Fysieke Leefomgeving (VFL).

Particuliere bomen

Inwoners hoeven geen omgevingsvergunning aan te vragen voor het kappen van bomen op eigen grond. De verzorging en het onderhoud van deze eigen bomen ligt bij de juridische eigenaar van de boom. Wel is het advies om altijd de omgeving (buren) op te hoogte te brengen van de kapwerkzaamheden.

Gemeentelijke bomen

Vanwege het publieke belang is de gemeente verplicht om een omgevingsvergunning aan te vragen. Dit geldt alleen voor het verwijderen van gemeentelijke bomen met een stamdiameter groter dan 30 centimeter. De gemeente informeert vooraf de omgeving over de werkzaamheden.

Bomen van andere overheden

Overheidsinstanties anders dan de gemeente hoeven ook geen omgevingsvergunning aan te vragen voor het verwijderen van hun bomen. Dit zijn overheden zoals Provincie Noord-Holland, Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer en het Hoogheemraadschap.

Melding van kapwerkzaamheden

Het is altijd aan te raden om direct-belanghebbenden van tevoren te informeren over kapwerkzaamheden.

Omgevingswet

Bij het verwijderen van de bomen moet altijd worden gehandeld volgens de bepalingen zoals beschreven in de Omgevingswet (voorheen Wet Natuurbescherming). Ook dient te worden gecontroleerd of er een kapmelding nodig is in het kader van de omgevingswet.

We gaan de iepziekte op een nieuwe manier bestrijden. Naast zieke iepen op de grond van de gemeente, gaan we nu ook zieke iepen in de tuinen en van de erven van onze inwoners weghalen. Dit gebeurt op onze kosten. We kijken ook op terreinen van andere organisaties, zoals Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat. Als we daar zieke iepen vinden, laten we hen weten dat ze die moeten verwijderen.

Wat is de iepziekte?

De iepziekte wordt veroorzaakt door een schimmel. Deze schimmel verspreidt zich via contact tussen de wortels van bomen of door een kleine kever, de iepenspintkever. Deze kever zorgt ervoor dat de ziekte zich snel en over grote afstanden kan verspreiden.

Foto 1: Iepziekte, deels groene bladeren deels dood, Foto 2: Aantasting onder de bast van de iep

Iepziekte

Iepziekte

Samenwerking in de Noordkop

In de Noordkop staan veel iepen. Omdat de kever zich niets aantrekt van gemeentegrenzen, werkt Hollands Kroon samen met de gemeenten Texel, Schagen en Den Helder om de iepziekte tegen te gaan. Eerst brengen we alle iepen in kaart. Daarna controleren we elk jaar alle iepen op de ziekte en verwijderen we zieke bomen.

Oproep aan inwoners van Hollands Kroon

Denkt u dat u een zieke iep in uw tuin of op uw erf heeft? Meld dit dan via deze link of stuur een mail naar iepziekte@hollandskroon.nl. Wij komen dan langs om te controleren. Is het een zieke iep, dan verwijderen wij deze op kosten van de gemeente Hollands Kroon.