Overlast van hout stoken

Heeft u last van uw buren wanneer zij hout aan het stoken zijn?

Ga in gesprek

Vaak weten buren niet eens dat zij voor overlast zorgen. Zoek uit waar de overlast vandaan komt en ga in gesprek. Kijk hoe u samen de overlast kunt beperken.

Informatie verzamelen

Lukt het niet om samen met uw buren tot een oplossing te komen? Noteer dan zo’n 3 weken lang wanneer u precies last heeft van de rook en wat de exacte overlast is. Schrijf de exacte klachten op: waar komt de rook vandaan? Komt het uw huis binnen? En wat is het effect van de rook op u? Noteer ook het volgende:

  • Datum;
  • Weertype (zonnig, bewolkt, regen etc.);
  • Windrichting;
  • Overlast (ja/nee);
  • Soort overlast (stank, rook).

Ga hierna opnieuw in gesprek met de buren.

Buurtbemiddeling

Komt u er samen met uw buren nog steeds niet uit? Dan kunt u proberen om buurtbemiddeling in te schakelen. Dit kunt u doen door een verzoek in te dienen.

Verzoek om handhaving

Heeft buurtbemiddeling niets opgeleverd en ervaart u nog steeds overlast? Dan kunt u als laatste middel een verzoek om handhaving indienen bij team Veiligheid & Handhaving.

Houdt u er wel rekening mee dat dit geen snelle oplossing is van het probleem. De toezichthouder vraagt bij u de eerder verzamelde informatie op. En doet daarnaast zelf ook onderzoek naar de overlast. Daarna neemt de gemeente beslissing of zij handhavend optreden tegen de overlast.