Koninklijke onderscheiding (lintje) aanvragen

Een Koninklijke onderscheiding is een erkenning voor persoonlijk bijzonder werk voor de samenleving. Dit kan vrijwilligerswerk zijn, maar ook een buitengewone prestatie tijdens betaald werk. Bijvoorbeeld in de wetenschap of sport. Wilt u iemand voordragen? Dat kan bij de gemeente waarin de persoon woont.

Om een lintje voor iemand anders aan te vragen, vult u het voorstelformulier Lintjes in. Verzamel zoveel mogelijk gegevens over het goede werk van uw kandidaat. Dit moet in de vorm van een brief op het briefpapier van de vereniging, stichting of bedrijf. Deze gegevens zijn belangrijk, want het helpt te bepalen of iemand een onderscheiding krijgt.

Het formulier en de aanvullende gegevens geeft u door via de button ‘Indienen’ op deze pagina. Zodra de onderscheiding is toegekend, dan hoort u als eerste persoon dat het gelukt is. Dit kan wel een half jaar of zelfs langer duren!

  • Wilt u de onderscheiding tijdens een bijzondere gelegenheid laten uitreiken? Vraag het lintje 6 maanden van tevoren aan.
  • Wilt u de onderscheiding tijdens de lintjesregen laten uitreiken? Dan moet u voor 1 juli in het jaar voorafgaand aan de lintjesregen iemand voordragen.

Voor elke uitreiking wordt een mooi moment gekozen. Bijvoorbeeld:

  • tijdens de lintjesregen, op de laatste werkdag voor Koningsdag;
  • tijdens een andere bijzondere gelegenheid die te maken heeft met de reden voor het lintje (zoals een afscheid of jubileum).

Aan jongeren tot 18 jaar reiken we jeugdlintjes uit. Meer informatie daarover vindt u hier: Meld jongeren aan voor jeugdlintje.