NL-Alert ontvangen? Dit zijn de drie dingen die u moet doen

Dit nieuwsbericht is verlopen.
17 oktober 2023, 13.53

Bron: NL-Alert

NL-Alert is het alarmmiddel van de overheid dat u waarschuwt en informeert bij noodsituaties bij u in de buurt. Ontvangt u een NL-Alert? Dan is het belangrijk dat u meteen het bericht leest, de instructies opvolgt en anderen in uw omgeving hierover informeert. Zo heeft iedereen direct informatie bij een noodsituatie.

Negen op de tien Nederlanders van 12 jaar en ouder hebben weleens een NL-Alert ontvangen bij een noodsituatie. U ontvangt een NL-Alert op uw mobiele telefoon. Ook ziet u een NL-Alert op digitale reclameschermen en reisinformatieschermen in het openbaar vervoer.

Testbericht

Elke eerste maandag van juni en december zendt de overheid rond 12.00 uur een NL-Alert testbericht uit. In het bericht is duidelijk aangegeven dat het om een testbericht gaat. Met het NL-Alert testbericht kun je ervaren hoe het is om een NL-Alert te ontvangen.

Drie dingen die u moet doen als u een NL-Alert ontvangt

Als u een NL-Alert ontvangt, laat uw mobiele telefoon een doordringend alarmgeluid horen. Dit klinkt anders dan een ander bericht. Er zijn drie dingen die u moet doen als u een NL-Alert ontvangt:

1. Lees het bericht meteen
Als u een NL-Alert ontvangt, raak dan niet in paniek. Lees het bericht goed en rustig door. Want in een NL-Alert staat wat er aan de hand is, wat u moet doen en waar u meer informatie kunt vinden.

2. Volg de instructies op
Het is belangrijk dat u doet wat er in het bericht staat. Ook als u weinig of niets van de noodsituatie merkt. Tijdens een noodsituatie bepaalt de lokale veiligheidsregio in welk gebied het NL-Alert wordt uitgezonden. Dit hangt af van wat er aan de hand is en van de omstandigheden, zoals bijvoorbeeld de wind. Want zelfs als u kilometers verderop woont, kan een gevaarlijke rookwolk met giftige stoffen ook uw woonplaats bereiken.

3. Informeer anderen
Het kan zijn dat sommige mensen het NL-Alert hebben gemist. Bijvoorbeeld omdat zij geen mobiele telefoon bij zich hadden, hun telefoon uitstond of tijdelijk verbinding had met een zendmast die het NL-Alert niet uitzond. Dat kan iedereen gebeuren. Het is daarom belangrijk om ook anderen te informeren als u een NL-Alert ontvangt. Zo weten zij ook wat er aan de hand is en wat ze moeten doen. Wel zo veilig.
 

Zo werkt NL-Alert

NL-Alert ontvangt u op uw mobiele telefoon. In een NL-Alert staat wat er aan de hand is, wat u moet doen en waar u meer informatie kunt vinden. Als u een NL-Alert binnenkrijgt, hoort u een opvallend alarmgeluid. Dit klinkt anders dan een normaal bericht. Het NL-Alert ziet u op het beginscherm van uw mobiele telefoon. Om NL-Alert te ontvangen, moet je mobiele telefoon aanstaan op het moment dat het NL-Alert wordt uitgezonden. U hoeft hier verder niets voor in te stellen.

NL-Alert is gratis en anoniem, uw telefoonnummer blijft onbekend. U ontvangt NL-Alert ook als het mobiele netwerk overbelast is. Naast NL-Alert op uw mobiele telefoon, ziet u NL-Alert ook op digitale reclameschermen en reisinformatieschermen in het openbaar vervoer.

Video: hoe werkt NL-alert?