Nieuwe regels voor ondernemers vanaf juli 2024

6 juni 2024, 13.58

Vanaf 1 juli 2024 komen er verschillende nieuwe regels waar ondernemers mee te maken krijgen. Deze veranderingen zijn belangrijk voor kleine en middelgrote bedrijven. Hieronder vindt u een overzicht van wat er verandert per maand.

Juli 2024

Minimumloon gaat omhoog

Het laagste bedrag dat u als werknemer mag verdienen, stijgt met 3,1 procent. Dit geldt ook voor mensen met een AOW- of WW-uitkering. Bijvoorbeeld, als u voltijds werkt en 21 jaar of ouder bent, gaat uw loon per uur omhoog van 13,27 euro naar 13,68 euro. Er zou nog een extra verhoging van 1,2 procent komen, maar dat gaat niet door.

Rijbewijs nodig voor elektrische bestelwagens

Als u een elektrische bestelwagen gebruikt voor uw bedrijf en deze weegt tussen de 3.500 en 4.250 kilo, moet u vanaf 1 juli 2024 een ander rijbewijs hebben. Dat betekent dat u niet meer met rijbewijs B mag rijden, maar een rijbewijs C1 nodig heeft.

Nieuwe regels voor kinderopvang

Vanaf 1 juli 2024 gelden er nieuwe regels voor kinderopvang. Dit betekent onder andere dat u personeel in opleiding mag inzetten als vaste medewerker. Voor buitenschoolse opvang zijn er ook wijzigingen, zoals meer flexibiliteit in wie u mag inhuren.

Doppen moeten vastzitten aan flessen

Vanaf 3 juli moeten fabrikanten ervoor zorgen dat doppen aan plastic flessen vastzitten. Dit is om te voorkomen dat doppen als afval in de natuur belanden.

Oktober 2024

Minder incassokosten

Vanaf 1 oktober 2024 mogen bedrijven die ervoor zorgen dat mensen hun schulden betalen, minder geld in rekening brengen voor incassokosten.

Januari 2025

Zero-emissie zones in gemeenten

Vanaf 2025 mogen gemeenten zones instellen waar alleen bestelbussen en vrachtwagens die zonder diesel of benzine rijden, mogen komen. Als u een bedrijf heeft dat goederen levert in steden, moet u hier rekening mee houden.

Kenteken nodig voor speciale bromfietsen

Vanaf 1 januari 2025 moeten speciale bromfietsen, zoals BSO-bussen of kickbikes, een kenteken hebben om op de weg te mogen rijden.