Het toen van nu: moedermavo

30 mei 2023, 12.34

In de jaren ‘70 werd in Middenmeer de allereerste school van Nederland opgericht waar volwassenen de kans kregen om alsnog een schooldiploma te halen. Dit was op zichzelf niet uniek omdat er al op veel plekken avondscholen bestonden. Maar in Middenmeer werden de lessen niet ’s avonds maar overdag gegeven. Deze vorm van onderwijs werd daarom al snel de ‘moedermavo’ genoemd omdat vooral moeders hiervan gebruik maakten. Zij konden de lessen volgen en alsnog een diploma halen voor middelbaar algemeen voortgezet onderwijs (mavo).  

Oprichting 

Anton Remmers was de directeur van de middelbare school in Middenmeer. Hij plaatste een oproep in de krant om te kijken of er mensen geïnteresseerd waren voor ‘tweedekansonderwijs’. Dit was onderwijs voor volwassenen die nog geen diploma hadden gehaald. Dit omdat ze na de lagere school waren gaan werken of moesten helpen in het huishouden. Veel vrouwen waren geïnteresseerd. Er was niet gelijk geld beschikbaar. Omdat avondonderwijs ook in de ochtend of middag gegeven kon worden, is het gelukt om de geldzaken rond te krijgen met het ministerie van Onderwijs. In 1975 werd de allereerste moedermavo opgericht in Middenmeer. Ruim 130 vrouwen uit Middenmeer gaven zich op.  

Het toen van nu

Het toen van nu is een rubriek waarin we met historische foto’s het Hollands Kroon van ‘vroeger’ laten zien. Onze gemeente heeft een rijke en veelzijdige geschiedenis. We vinden het belangrijk om aandacht te hebben voor ons erfgoed. Het is namelijk leuk om wat meer te weten over je eigen omgeving. 

Foto’s

De foto’s zijn afkomstig uit de collectie van het Nationaal Archief en het Regionaal Archief Alkmaar. Informatie is afkomstig van het televisieprogramma ‘Andere Tijden’, zij hebben in 2012 een documentaire gemaakt over de Moedermavo waarin vrouwen hun herinneringen delen.