Investering van 80 miljoen in vijf visserijregio's

20 maart 2024, 16.28

Vorig jaar stelde het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit 30 miljoen euro beschikbaar voor de visserijsector om de keten en gemeenschappen te helpen bij de aanpassingen van de visserij. Dit geld is voor bedrijven en gemeenschappen die leven van de visserij en geraakt worden door de veranderingen in de Noodzeevisserij. Het Bestuurlijk Platform Visserij heeft in samenwerking met vijf visserijregio’s het Visserij Ontwikkel Plan (VOP) opgesteld. Regio Kop van Noord-Holland is een van die regio’s.

In het plan staan duidelijke plannen van de regio’s en hoeveel geld zij daar in kunnen zetten en hoeveel zij nog nodig hebben van andere betrokkenen. Daarmee wordt er in totaal 80 miljoen euro geïnvesteerd in de toekomst van de visserij. Waarschijnlijk kunnen de regio’s vanaf het najaar 2024 aan de slag met de uitvoering van het ontwikkelplan.

Regio Kop van Noord-Holland

De Kop van Noord-Holland zet in op nieuwe manieren voor lokale visserij. Onder andere met een aanbod van verse vis van de Noordzee, Waddenzee, IJsselmeer en van duurzame kweek op het land. Met het Blue Food Centrum, omringd door varende oude schepen, wordt de visserijhaven van Wieringen het levendige hart van de visserijgemeenschap. Hier komt de visbedrijvigheid samen en kunnen mensen terecht voor vis uit de buurt. Waardevolle reuring voor Den Oever. Ook wordt er gewerkt aan de ombouw van de vloot naar een meer flexibele en diverse visserij.

Texel wordt hét vooruitlopende gebied voor het kweken van vis en andere zee-producten. Want daar liggen de kansen voor de toekomst van de regio. Den Helder is al eeuwenlang het kloppend hart van de visserij in deze regio. Het visserijbelevingscentrum brengt het verleden samen met nu en de toekomst. Vanuit het Waddenfonds wordt gewerkt aan het rondje Waddenbaai. Deze dagtocht, vanuit de havens Oudeschild, Den Helder en Den Oever, verbindt alle hoogtepunten in de Kop.

Meer informatie is te lezen in het bericht: Visserij Ontwikkel Plan vastgelegd: investering van 80 miljoen in vijf visserijregio’s | Provincie Zeeland