Het toen van nu: tramlijn op het platteland

20 april 2023, 13.50

Verscholen in een zijstraatje staat het voormalige tramstation van Wieringerwaard. Het kenmerkende witte stationsgebouw is een tastbare herinnering aan de tramlijn tussen Van Ewijcksvaart en Schagen. Op 1 maart 1912 werd het gebouw geopend.

De tramlijn die de dorpen verbond

De tramlijn zorgde voor een verbinding tussen de dorpen. Handel en transport van goederen werd gemakkelijker. Na de halte Van Ewijcksluis werd er gestopt bij de haltes Oostpolder, Kerkweg, Drie molens, Wieringerwaard, Kruisweg, Westfriese Dijk, Heerenweg, Haringhuizen en uiteindelijk Schagen.

De tram heeft niet lang gereden: in 1935 werd de lijn alweer gesloten. De komst van vrachtwagens en auto’s zorgde ervoor dat de lijn steeds minder werd gebruikt. De tramlijn was eigendom van de NV Tramweg Wieringen – Schagen.

Sporen van de tramlijn

Het spoor tussen Schagen en Barsingerhorn maakte al vanaf 1898 onderdeel uit van de tramlijn naar Wognum en Hoorn. De landhoofden aan de Weereweg in Lutjewinkel zijn bewaard gebleven en het spoor is nog altijd een goede herinneringen van voormalige tramlijn. Het wachthuisje bij Barsingerhorn, ook wel tramabri genoemd, is ook een tastbare herinnering aan de spoorlijn. 

Monument

De landhoofden, het tramstation en het wachthuisje zijn aangewezen als monument onder andere vanwege de cultuurhistorische waarden als restant van de tramweginfrastructuur op het platteland van Noord-Holland.  

Het toen van nu

Het toen van nu is een rubriek waarin we met historische foto’s het Hollands Kroon van ‘vroeger’ laten zien. Onze gemeente heeft een rijke en veelzijdige geschiedenis. We vinden het belangrijk om aandacht te hebben voor ons erfgoed. Het is namelijk leuk om wat meer te weten over je eigen omgeving. 

Foto’s

De foto’s zijn afkomstig uit de beeldbank van Museum Oud Anna Paulowna. Achtergrondinformatie afkomstig van de redengevende omschrijvingen van de monumenten.