Doet u ook mee met Open Monumentendag 2024?

14 februari 2024, 10.09

Op zaterdag 14 en zondag 15 september 2024 openen in heel Nederland duizenden monumenten hun deuren. Bezoekers kunnen een kijkje nemen in een historisch gebouw of een museum bij hen in de buurt. Via speciale fietsroutes langs de deelnemende gebouwen kan een bezoeker zich het hele weekend vermaken.  

Geef uw gebouw op

Bent u eigenaar van een monument en wilt u ook meedoen tijdens het monumentenweekend in 2024? Dan kunt u zich nu opgeven. De deelnemende gebouwen zetten we in het programmaboekje met achtergrondinformatie over de gebouwen en andere historische hoogtepunten in Hollands Kroon. Daarnaast gaan we verschillende fietsroutes maken.  

Om mee te doen met de Open Monumentendag hoeft uw historische woning, molen, watertoren, gemaal, schip of museum geen monumentale status te hebben. Ook gebouwen met een bijzonder historisch verhaal kunnen meedoen. De deelnemers leveren allen een belangrijke bijdrage aan het laten zien van de geschiedenis en het erfgoed in onze gemeente.  

Activiteiten

We zijn ook opzoek naar leuke activiteiten zoals een rondleiding, vaartocht, tentoonstelling, demonstratie, workshop of muzikale voorstelling voor de bezoekers van Open Monumentendag. Is er iets in uw gebouw, monument of museum te zien of doen? Laat het ons weten! Kunt u een leuke activiteit verzorgen maar heeft u nog geen plaats dan komen we ook graag met u of uw dansgroep, koor of stichting of vereniging in contact.  

Organisatie

De afgelopen twee jaar heeft de gemeente Hollands Kroon in samenwerking met een groep vrijwilligers de organisatie van Open Monumentendag opgepakt. Dit is het Comité OMD Hollands Kroon. Wilt u ook meedenken en meewerken in de organisatie van dit unieke weekend? We kunnen u hulp goed gebruiken. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.  

Terugblik 2023

Op 9 en 10 september 2023 waren er meer dan vijftig locaties geopend tijdens Open Monumentendag en waren er vijf interessante fietsroutes uitgestippeld. We kijken terug op een zeer geslaagde editie van Open Monumentendag in onze gemeente. Bekijk hier de  folder van 2023 of het gehele programma. We gaan proberen er in 2024 net zo een succes van te maken!