BTW op zonnepanelen afgeschaft

Dit nieuwsbericht is verlopen.
6 maart 2023, 13.45

Als u als particulier zonnepanelen kocht, kon u de btw terugvragen. Dat was een hoop gedoe. Het bleek makkelijker te kunnen, want de btw op zonnepanelen is per 1 januari 2023 afgeschaft. Dat geldt alleen voor panelen die op of bij woningen worden geplaatst.

Levering en installatie

Het btw-tarief van 0% geldt ook voor panelen die een particulier op z’n vakantiewoning, garage, schuur, serre of aan- of uitbouw laat monteren. En ook Verenigingen van Eigenaren komen ervoor in aanmerking.

Ook over bijkomende kosten wordt geen btw gerekend. Zoals de aanleg van:

  • kabels;
  • het montagemateriaal;
  • optimizers;
  • omvormers.

En zelfs aanpassingen van de meterkast die voor de panelen nodig zijn vallen eronder.

Overige werkzaamheden

Voor andere werkzaamheden, zoals een mogelijke versteviging van het dak of installatie van een warmtepomp, blijft het btw-tarief 21%. 

Koopt u een nieuwbouwwoning met zonnepanelen die ook fungeren als dakbedekking? Dan wordt gesproken over geïntegreerde zonnepanelen. Hiervoor blijft het btw-tarief van 21% gelden.

Minder administratie voor particulieren en de Belastingdienst

Door de btw te verlagen van 21% naar 0%, hoeft u de btw niet meer terug te vragen bij de Belastingdienst. Dat scheelt u en de Belastingdienst werk. 
Let op! De factuurdatum is bepalend. Is dat een datum in 2023? Dan betaalt u geen btw. Staat op de factuur een datum in 2022? Dan betaalt u wel btw. Deze btw kunt u terugvragen.