3.000 warmtefoto’s helpen bij het energiebesparen 

17 januari 2024, 10.54

De gemeente heeft gevraagd aan het bedrijf Warmtescan om warmtefoto’s te maken van ruim 3.000 woningen. Met die foto’s kunnen de inwoners zien waar warmte weglekt. Dat is nuttige informatie voor mensen die minder energie willen gaan gebruiken. Dat scheelt in de kosten en is beter voor het klimaat. En ook fijn: een tochtvrij huis woont een stuk prettiger. Vooraf konden inwoners laten weten als ze hun huis niet gefotografeerd wilden hebben. Daar houden de fotografen natuurlijk rekening mee.

Deel van de gemeente

Het lukt de fotografen niet om alle woningen in Hollands Kroon te fotograferen. Daarom worden nu woningen gefotografeerd in delen van de gemeente waar oudere koopwoningen staan. Die waren bij de bouw matig of slecht geïsoleerd. Bij deze woningen zijn er vaak kansen om de isolatie sterk te verbeteren. Bovendien is de actie nu beperkt tot 7 dorpen:

  • Hippolytushoef;
  • Den Oever;
  • Slootdorp;
  • Middenmeer;
  • Wieringerwerf;
  • Winkel;
  • Nieuwe Niedorp.

Volgende winter staan andere dorpen op het programma.

Op pad

De foto’s kunnen alleen worden gemaakt bij bepaalde weersomstandigheden. Zo moeten de temperaturen laag zijn, omdat de camera dan ‘ziet’ waar warmte uit de woning lekt. Ook moet het droog zijn en mag het niet te hard waaien. De fotografen kunnen daarom maar een paar avonden per jaar aan de slag. Vandaar dat het een paar maanden duurt voordat alle foto’s zijn gemaakt. De inwoners krijgen bij de foto een rapport met uitleg wat er te zien is. Ook het maken van het rapport kost tijd. Daarom verwachten we dat een deel van de foto’s pas in april beschikbaar is.

Digitale en persoonlijke uitleg

De bewoners van het huis op de foto ontvangen de foto en het rapport digitaal. Ook komen er bijeenkomsten waar deskundigen meer uitleg over de foto’s kunnen geven. En wat er verder mogelijk is. Zoals een vrijblijvend bezoek aan huis door een onafhankelijk energieadviseur. En de diverse subsidieregelingen en leningen om energiebesparende maatregelen te kunnen betalen.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over deze actie? Kijk op warmtescan.nl/veelgestelde-vragen. Op duurzaam.hollandskroon.nl staat veel informatie over energiebesparen en subsidies.
Liever persoonlijk contact? Mail: energiebesparing@hollandskroon.nl, of bel Pieter Jan Duineveld of Ferdinand Pronk van team Duurzaamheid: 088-321 5000.