Nieuwe verbindingen in elektriciteitsnet tussen Wieringerwerf en Middenmeer

De komende tijd werkt Qirion in opdracht van Liander aan nieuwe verbindingen in het elektriciteitsnetwerk tussen Wieringerwerf en Middenmeer. Het gaat om een dubbele 20kV verbinding. Dit vergroot de mogelijkheden voor aansluitingen op het elektriciteitsnet rondom dit gebied.  

Werkzaamheden gestart

Op dit moment is er geen capaciteit in het stroomnetwerk meer beschikbaar bij Wieringerwerf. Door de nieuwe verbinding komt er wel weer capaciteit beschikbaar. De werkzaamheden voor de kabel starten deze maand. De uitbreiding van het station Wieringerwerf zijn al in volle gang. De verwachting is dat de uitbreiding in het tweede kwartaal van 2022 klaar is. 

Meer belasting van elektriciteitsnetwerk

De elektriciteitskabels die in Hollands Kroon in de grond liggen komen in sommige gevallen uit +/-1930. Deze hebben lang goed werk verricht. Tegenwoordig vragen we met zijn allen steeds meer energie. We laden onze telefoon, ipad en laptop op en tegelijkertijd gebruiken we de wasmachine, elektrische vloerverwarming, warmtepomp, elektrische auto’s en meer. Door deze ontwikkelingen is het elektriciteitsnet niet meer voldoende. Liander gaat de komende jaren aan de slag om dit weer op orde te maken en te zorgen dat het klaar is voor de toekomst. 

Gevolgen voor huishoudens

Voor huishoudens heeft het capaciteitsprobleem verder geen gevolgen als het gaat om leveringszekerheid. U blijft stroom ontvangen. Wel krijgt u hier mogelijk last van door de werkzaamheden in de wijk. Bedenk dan dat dit ervoor zorgt dat in de toekomst iedereen elektrisch kan gaan rijden en zonnepanelen kan laten plaatsen. Meer informatie voor huishoudens: https://www.liander.nl/contact 

Gevolgen voor bedrijven

Voor bedrijven geldt dat, tot de werkzaamheden zijn afgerond, uitbreiding van de bestaande aansluiting of een aansluiting op een nieuwe locatie niet meer gegarandeerd kan worden. Heeft u hier wel plannen voor? Neem dan altijd éérst contact op met Liander voordat u verdere stappen onderneemt. Ook als Liander op dit moment niks kan betekenen komt u wel op een (wacht-)lijst. Mocht er toch ruimte ontstaan, dan is uw wens bij Liander bekend en gaan zij hier als het mogelijk is mee aan de slag. Contact opnemen met Liander kan via: https://www.liander.nl/grootzakelijk/contact

Stroomgebruik datacenters

De capaciteitsproblemen in het elektriciteitsnet hebben niets te maken met het stroomgebruik van datacenters. De datacenters nemen namelijk stroom af van het elektriciteitsnetwerk van Tennet. Meer hierover leest u op de pagina Energieverbruik Datacenters.