Veelgestelde vragen over Energie(transitie)
Veelgestelde vragen over Energie(transitie)
Wat is energietransitie?
De energietransitie is de overgang van het gebruik van fossiele energie naar het gebruik van hernieuwbare (duurzame) bronnen. De belangrijkste hernieuwbare bronnen in Nederland zijn wind en zon: die raken niet op. Fossiele bronnen als aardgas en aardolie wel. De voorraad daarvan is eindig. De verbranding van fossiele bronnen leidt bovendien tot uitstoot van broeikasgassen en daarmee tot opwarming van de aarde. De Nederlandse regering heeft met veel bedrijven en organisaties afspraken gemaakt om die opwarming tegen te gaan. Die afspraken zijn in 2019 vastgelegd in het Nederlandse Klimaatakkoord. Dat is een uitwerking van het wereldwijde Klimaatakkoord van Parijs, uit 2015.
Wat is een terawattuur?
Een terawattuur is een rekeneenheid voor het gebruik van elektriciteit. Eén terawattuur is een miljard kilowattuur. Een kilowattuur is de gebruikelijke rekeneenheid voor het gebruik van elektriciteit in huishouden. Een Nederlands huishouden gebruikt gemiddeld 3.500 kilowattuur.
Wikipedia biedt een handige tabel voor de betekenis van begrippen als kilowattuur, megawattuur en terawattuur.
Kan ik meedenken (participatie) over de plannen voor de energietransitie?
Op ons platform denkmee.hollandskroon.nl kunt u meedenken, meepraten, vragen stellen en ideeën achterlaten.
Wat vindt de gemeente Hollands Kroon van de plannen van Rijk en provincie?
Het college van burgemeester en wethouders van Hollands Kroon erkent de noodzaak van de energietransitie. B&W hebben het Rijk en de provincie Noord-Holland geschreven actief te willen meedenken en meepraten over plannen hiervoor. Het college vraagt om een goede onderbouwing van deze plannen, en om goede informatie erover. Want de gevolgen voor inwoners kunnen groot zijn. De gemeente vindt het daarom belangrijk om goed uit te leggen waarom maatregelen nodig zijn. En de gemeente zoekt naar mogelijkheden om de nadelen van maatregelen te verzachten. Bijvoorbeeld als het gaat om de inpassing van gebouwen en leidingen in het landschap.
Het college heeft een bestuurlijke reactie gegeven op de Concept Energievisie van de provincie Noord-Holland.
B&W hebben ook een officiële zienswijze ingediend op het voornemen van EZK te onderzoeken waar windenergie die op zee wordt opgewekt het best aan land kan worden gebracht. Deze zienswijze heeft Hollands Kroon samen met de gemeenten Den Helder, Schagen en Texel ondertekend.
De energieregio Noord-Holland Noord heeft in haar eerste RES aangegeven in 2030 te kunnen zorgen voor 3,6 TWh. Daarmee behoort Noord-Holland Noord tot de regio’s die de meeste energie opwekken uit zon en wind.
Van die 3,6 TWh is 2,1 al gerealiseerd bij de vaststelling van de RES in juni 2021. Voor de overige 1,5 TWh zijn zoekgebieden aangewezen, of al concrete plannen gemaakt. Op de website van de energieregio’s Noord-Holland Noord en Noord-Holland Zuid is daar meer over te lezen.