Werkgelegenheid & Onderwijs

De datacenters zijn technisch ingewikkeld en moeten zich voor de bedrijfszekerheid aan erg strenge eisen houden. De bouw duurt dan ook meerdere jaren. Dit kost veel arbeidsuren. Dit zorgt voor werkgelegenheid in de regio. Daarnaast vinden Microsoft en Google onderwijs belangrijk en investeren daar in. U leest er op deze pagina meer over.

Werkgelegenheid tijdens de bouwfase

  • Microsoft: Tijdens de bouw van Microsoft is er voor 1000FTE aan arbeid ingezet. Dit betekent dat er continu 1000 mensen aan het werk waren. Dit was over een periode van 7 jaar.
  • Google: Dit is niet helemaal bekend. Ongeveer de helft van Microsoft omdat het datacenter van Google stukken kleiner is.

Werkgelegenheid tijdens operationele fase

Nu de datacenters draaien en dus operationeel zijn werken er minder mensen dan tijdens de bouw. De blijvende werkgelegenheid in deze fase is:

  • Microsoft: ongeveer 300 fte en dus 300 voltijdbanen. De verwachting is dat dit groeit tot 400 voltijdbanen. Van de medewerkers komt 90% uit Nederland en een groot deel uit de regio. 
  • Google: 125 voltijdbanen. Bron: opgave Google.  

Onderwijs

De beide datacenters investeren in lokale en regionale onderwijsprojecten en hebben aangekondigd die investeringen uit te breiden.
 

  • Microsoft: In 2019 startte het Datacenter Academy Workforce-development-programma. Dit is een samenwerking tussen het Horizon College in Hoorn en Microsoft.    
  • Google: In Middenmeer zijn tot nu toe 3 projecten gesteund van de ROC Kop van Noord-Holland.  

Voor meer informatie zie de factsheets van Microsoft en Google.  

Foutje of onduidelijkheid tegengekomen?

De informatie op deze pagina’s hebben wij met de grootste zorgvuldigheid verzameld. Het is mogelijk dat u ergens een foutje of onduidelijkheid ziet. We stellen het op prijs als u ons daarop wijst. Dan herstellen we een eventuele fout zo snel mogelijk. Geef het aan ons door.