Waterverbruik datacenters

De datacenters in Hollands Kroon koelen voornamelijk met lucht. Het gebruik van water voor koeling is vooral nodig als de buitentemperatuur hoger is dan ongeveer 25 graden. Dit water wordt dan meerdere keren gebruikt voor koeling.

Waterverbruik van Microsoft & Google

Microsoft maakt voor zijn datacenter voor 95% van het jaar gebruik van luchtkoeling. Bij temperaturen boven 25 graden Celsius wordt verdampt water gebruikt om datacenters te koelen. Dit betekent dat Microsoft hier per jaar 12.000 tot 20.000 kubieke meter water voor gebruikt. Lees hier meer over op de website van Microsoft.

Het watergebruik van het datacenter van Google is volgens hen hetzelfde als dat van 100 tot 200 huishoudens. Dit is geschat op basis van gemiddelde gebruikscijfers voor een tweepersoonshuishouden. Dit is vergelijkbaar met het gebruik van Microsoft.

Gebruik van drinkwater om te koelen

Drinkwaterbedrijf PWN leverde in 2020 650.000 m3 als koelwater aan bedrijven. Hiervan is 550.000 m3 als koelwater gebruikt voor de koeling van datacenters. In totaal leverde PWN in 2020 112 miljoen m3 aan drinkwater in het hele leveringsgebied. Het koelwater dat voor bedrijven werd gebruikt is dus 0,6% van het totale drinkwater, het koelwater voor datacenters 0,5%. Voor de goede orde: in het gebied in Noord-Holland waar PWN drinkwater levert, zijn ongeveer 28 datacenters waarvan 2 in Hollands Kroon. De drinkwatervoorziening voor huishoudens loopt geen gevaar, aldus PWN. Lees hier meer over op de website van Waterforum en de website van PWN.

Pilot voor koelen datacenters met regenwater

ECW Energy (een commercieel nutsbedrijf op Agriport) heeft samen met Microsoft een product ontwikkeld om regenwater op te vangen en te zuiveren. Daarmee kunnen bij temperaturen hoger dan 25 graden, de datacenters worden gekoeld. Dit is nu nog een pilot en start naar verwachting binnenkort.

In een artikel van H2O Waternetwerk leest u meer over deze pilot.

Waarom koelen met water?

Door het concentreren van IT-apparatuur in datacenters kan er efficiënter gekoeld worden in vergelijking met kleinere serverruimtes. Datacenters gebruiken hierbij verschillende koelstrategieën. Sommigen kiezen ervoor om water te gebruiken in hun koelproces. Door water te gebruiken bij warme, zomerse dagen, kan namelijk stroom worden bespaard. Andere datacenters gebruiken geen water, maar gebruiken daardoor in verhouding wel meer stroom voor de koeling. 

Foutje of onduidelijkheid tegengekomen?

De informatie op deze pagina’s hebben wij met de grootste zorgvuldigheid verzameld. Het is mogelijk dat u ergens een foutje of onduidelijkheid ziet. We stellen het op prijs als u ons daarop wijst. Dan herstellen we een eventuele fout zo snel mogelijk. Geef het aan ons door.