Overslaan en naar de inhoud gaan

Bijstandsuitkering voor zelfstandigen aanvragen (Bbz)

Loopt uw bedrijf niet goed? En hebt u tijdelijk extra geld nodig om uw bedrijf te redden of uw gezin te onderhouden? Dan kunt u bijstand voor zelfstandigen (Bbz-uitkering) aanvragen. U kunt een rentedragende lening aanvragen of een bijstandsuitkering. 

Let op

Op de website van de Rijksoverheid staat meer informatie over de bijstand voor zelfstandigen. Het is handig om voordat u contact met ons opneemt, de informatie door te lezen. Kijk op de website bijvoorbeeld onder het kopje ‘vragen en antwoorden’.

Ook op de website van het Ondernemersklankbord staat handige informatie. U kunt gratis een gesprek aanvragen met een adviseur. De adviseurs kennen de ‘wetten’ van het ondernemer zijn en hebben ervaring als ondernemer.

U heeft DigiD nodig. Heeft u die nog niet? Vraag hier dan DigiD aan. Voor veel dingen van de overheid heeft u DigiD nodig.

Heeft u DigiD? Klik dan op de oranje knop 'aanvragen bijstand zelfstandigen' op deze pagina. Als u het formulier heeft ingevuld en verstuurd, krijgt u een e-mail van de aanvraag. Ontvangt u die mail niet direct, dan is het misschien niet goed gegaan. Neem dan contact met ons op.

Binnen uiterlijk vijf werkdagen nadat u de aanvraag heeft ingediend bellen wij u over de afhandeling van de aanvraag.

Vindt u het lastig om een aanvraag digitaal te doen? Bel ons dan: tel. 088-321 5000. Dan kijken we samen wat voor u de beste oplossing is.

Van bijstand naar ondernemer?

Ontvangt u een bijstandsuitkering en kunt u geen baan vinden? Wist u dat we u ook kunnen helpen om een eigen bedrijf te starten? Lees hierover meer op de pagina van 'bijstand naar ondernemer'.

U kunt bijstand voor zelfstandigen (Bbz) aanvragen als u:

  • een bijstandsuitkering ontvangt en een bedrijf wilt starten;
  • als ondernemer in tijdelijke financiële problemen zit;
  • 55 jaar of ouder bent met slecht lopend bedrijf. Zie ook: Aanvraag IOAZ-uitkering;
  • u wilt stoppen met uw bedrijf.

Wij controleren of uw gegevens compleet zijn. Als wij nog iets missen, nemen wij contact met u op. U kan de gegevens dan aanvullen.

Als u de aanvraag compleet inlevert, ontvangt u binnen acht weken onze beslissing. Deze periode kunnen wij verlengen met nog acht weken. Bijvoorbeeld als wij extra gegevens van u nodig hebben.

Chat met Sophie

×
Chat met Sophie